latinica  ћирилица
21/05/2019 |  14:13 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Кастел уврштен у туристичке бисере Балкана

Тврђава Кастел, заједно са још три тврђаве у Србији, Црној Гори и Албанији, уврштена је у европски пројекат под називом "Creative History Balkans Tour", који промовише културно насљеђе и туристичке потенцијале у региону.
Кастел туристички бисер Балкана (фото: banjaluka.rs.ba) -
Кастел туристички бисер Балкана (фото: banjaluka.rs.ba)

Пројектом се промовишу четири историјске тврђаве– Кастел у Бањалуци, Петроварадин у Новом Саду, Стари град у Будви и Розафа у Скадру. Идејни творац овог пројекта је Еxит фондација из Новог Сада, а Милица Ђилас из ове организације је нагласила да је главни циљ овог пројекта уједињење региона у очувању богате историјске и културне баштине Балкана.

– Сматрамо да ту баштину треба чувати, али и унапређивати. Због тога смо и покренули пројекат повезивања четири балканске тврђаве како би оне биле што ближе савременим туристима – нагласила је она и додада да ће, у оквиру овог пројекта, између осталог, бити израђене и интернет презентације све четири тврђаве.

Шефица Одсјека за међународну и регионалну сарадњу Града Бањалуке Дијана Грбић, истакла је да је градска администрација у протекле двије године учинила много да Кастел оживи, али да има још много посла у том погледу.

– Прихватили смо учешће у овом пројекту, како бисмо додатно промовисали тврђаву Кастел, али и Бањалуку уопште. Ово је изузетна прилика да кроз јединствену платформу и канале комуникације допремо до нових корисника и додатно промовишемо наше туристичке потенцијале – рекла је Грбићева.
 
Директор фондације Европска престоница културе 2024, Марко Билбија, казао је да овај пројекат на специфичан начин посматра улоге тврђаве у животу једног града, гдје тврђава није само туристички већ и велики креативни културни потенцијал.

– Кроз наш пројекат ЕПК 2024. ми тврђаве видимо као мјеста сусрета што кореспондира и са нашим слоганом "Супротности се привлаче". Конкретно, овдје имамо случај да се привлаче историја и будућност, насљеђе и креативна индустрија. Нама је ово одлична прилика и да видимо како је Еxит фондација допринијела Новом Саду да постане Европска престоница културе 2021. године, али и да пошаљемо снажну поруку на међународном плану – закључио је Билбија.

Пројекат "Creative History Balkans Tour", уз финансијску подршку ЕУ и Савјета за регионалну сарадњу, има за циљ унапређење међусобне сарадање у региону кроз унапређење културног туризма.