latinica  ћирилица
21/05/2019 |  14:53 | Аутор: СРНА

Наредних година држава ће купити 50 тона злата

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а наредних година на 50 тона, јер предстоје веома тешка и непредвидива времена, како у Европи, тако и у цијелом свијету, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Златне полуге (илустрација) -
Златне полуге (илустрација)

Вучић је рекао новинарима у Новом Саду да ће Србија настојати да повећа резерве злата колико је могуће, јер тиме себи гарантује већу стабилност и сигурност у земљи, упркос свим потенцијално негативним кретањима.

- Зашто цијела прича о куповини злата? Пред нама су тешка и непредвидива времена. Било шта да се догоди са Ираном разара нам нафтно тржиште. Такође, наставак сукоба по питању вјештачке интелигенције може да води у све могуће сукобе - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, највећа сигурност је да се држи један дио резерви у златним полугама.

- Многе земље у свијету то данас раде, и Русија и Кина, које имају велику изложеност према долару, али и оне које имају изложеност према евру. Купују све више злато и могу себи то да приуште - рекао је он.

Говорећи о изборима на сјеверу Космета, Вучић је рекао да су различити пописи које имају Срби и Албанци, али да је огроман проценат људи изашао на изборе.

Он каже да је изненађен саопштењем Квинте послије избора за градоначелнике општина на сјеверу Космета, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру.

Вучић је честитао народу на сјеверу Космета, те најавио да ће се у петак, 24. маја, састати са Србима са Космета, као и да ће присуствовати сједници Скупштине Србије о Косову.

Он је рекао да ће најприје саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

Говорећи о лидеру СДА у Рашкој Сулејману Угљанину и његовој подршци великоалбанском пројекту, Вучић је навео да Угљанин има пусте жеље, а да највише од свега жели "фотељу у Београду".

Вучић му је рекао: "Суљо, нема за тебе фотеља у Београду. А, ти можеш само да желиш".