latinica  ћирилица
21/05/2019 |  15:31 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Штрахеа снимале западне службе, а не аустријска

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је афера са снимцима аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа показатељ да се до сада важећи принципи у свијету руше и да се крше сва елементарна права, те додао да је јасно да су то снимале западне службе, а не аустријска.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug)

- Ово је ужасан снимак... Можда је аустријска служба имала нека сазнања, али свакако ово није радила. Моје је питање, а и свачије би било - које су западне службе то радиле и по налогу ког суда и тужилаштва су дјеловале на туђој територији. Које су "сестринске" службе биле укључене у обављање тог посла - рекао је Вучић.

Он је рекао новинарима у Новом Саду да се поставља и питање ко је одлучио да двије године не буде гоњен неко ко је можда починио кривично дјело, већ да се снимци емитују када неком то политички одговара.

Вучић је поставио питање зашто се кршило право на приватност и све конвенције о људским правима, пренијели су београдски медији. 

- Замислите да се тако нешто догодило у Србији. Зар мислите да не постоје разни снимци који могу да буду искоришћени? Верујте ми, изненадили бисте се... Јесу ли коришћени у последних шест година? Ниједан. Наши људи добро раде свој посао, раде га професионално, а не овако непрофесионално као неке западне службе - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да су сва елементарна права погажена у овој афери, уз неспорну чињеницу да Штрахе и други актери ужасног догађаја не могу бити ослобођени одговорности.

Одговарајући на питање како ће се догађаји у Аустрији одразити на подршку коју је Штрахе пружао Србији о питању Косова и Метохије, Вучић је рекао да је његова странка СНС сарађивала са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и његовом Народном партијом, а не са Штрахеовом странком. 

- Штрахеа сам срео два или три пута у животу. У сваком случају, увијек је подржавао Србију - рекао је Вучић.

Он је рекао да је ова афера још један показатељ да се до сада важећи принципи у свијету руше, попут односа према глобализацији и тржишној економији - до снажне појаве Кине на том тржишту.

Вучић је подсјетио да се до 2016. године, док предсједник Кине Си Ђипинг није преузео улогу лидера глобализације, могло чути да су глобализација, тржишна економија, либерализам најбоље ствари које је свијет могао да доживи и да за то треба да се бори. 

- Како је Кина преузела улогу лидера који би желио да учествује у спровођењу тржишних принципа до крајних граница либералне економије и свега другог, од тада је кренула промјена политике у западној хемисфери и сви принципи за које смо се залагали 70 година уопште не важе - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, тржишна привреда одједном више не важи, ако је кинекси "Хуавеј" успјешна компанија.