latinica  ћирилица
21/05/2019 |  16:10 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Голићева у посјети Фламанској регији

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је, у оквиру посјете Фламанској регији у Белгији, данас у Антверпену обишла локацију на којој је некада одлаган отпад кисели гудрон, а сада је зелена површина са постављеним соларним панелима.
Голићева у посјети Фламанској регији - Фото: СРНА
Голићева у посјети Фламанској регијиФото: СРНА

У овој белгијској регији Голићева борави у дводневној посјети како би се информисала о начинима рјешавања проблема киселог гудрона, имајући у виду да се Република Српска суочава са истим проблемом у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији уља у Модричи, саопштено је из ресорног министарства.

Голићева се јуче у Мехелену састала са челним људима Фламанске јавне агенције за управљање отпадом, који су представили правну регулативу ЕУ у области управљања отпадом и законске прописе који регулишу управљање опасним отпадом у тој регији.

Након састанка у Агенцији, делегација из Републике Српске на челу са Голићевом, посјетила је компанију ДЕМЕ, која је 30 година ангажована на рјешавању проблема киселог гудрона широм свијета.

Представници ове компаније представили су технологију за санацију киселог гудрона, која би могла да се примјени и за рјешавање проблема у рафинеријама Брод и Модрича.

Осим представника Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, у делегацији су и директор Рафинерије у Модричи Евгениј Кочнев, директор Рафинерије у Броду Анатолиј Караљус и замјеник директора компаније Зарубежњефт Игор Шелкунов.

Кисели гудрон је отпад настао из производње у рафинеријама. Ријеч је о вишедеценијском проблему који је настао још у вријеме бивше Југославије, будући да је до 1966. године Рафинерија Брод у програму имала производњу и рециклажу моторних уља. Као нуспроизвод у оба процеса настајао је гудрон, односно тешка смоласта и агресивна маса која има кисели карактер. Ова врста отпада је годинама одлагана у земљану јаму као привремено одлагалиште.