latinica  ћирилица
21/05/2019 |  17:03 ⇒ 22/05/2019 | 07:42 | Аутор: РТРС

Поново отказана сједница СМ: Мектић оптужио СНСД и ХДЗ за опструкцију

Поново је одгођена сједница Савјета министара БиХ. Министри из ХДЗ-а БиХ, као и министар Игор Црнадак нису се појавили, због чега није било кворума.СДС-ови Драган Мектић и Мирко Шаровић оптужили су хрватске министре за бојкот који је резултат, како кажу, договора СНСД-а и ХДЗ-а БиХ. Министар финансија и трезора ХДЗ-ов Вјекослав Беванда одбацио је наводе о опструкцији.

Политичка криза у БиХ достигла је врхунац. Не одржавају се сједнице оба дома ПС БиХ, због условљавања СДА нови Савјет министара није ни на видику, док одлазећи сазив не успијева да се окупи. По трећи пут, хрватски министри нису дошли на сједницу Савјета министара.

- Ако ме питате да ли је то опструкција, не могу вам прецизно одговорити. Вјероватно ћемо знати у наредних седам дана - рекао је Шаровић, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Други замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда одговара да није ријеч о опструкцији и блокади, већ о процедуралним пропустима и неблаговременом достављању материјала за сједнице.

- Можда постоје такви, али ја нисам министар који се може припремити за сједницу ако му се достави материјал од 72 тачке у року краћем од 24 часа и то без комплетних мишљења надлежних институција - тврди Беванда.

Занимљиво да пред новинаре након неуспјеле сједнице није изашао предсједавајући Денис Звиздић или неко други од бошњачких министара, већ су то урадили СДС-ови кадрови.

- Кључна индиција која ме доводи до закључка да се ради о покушају класичне блокаде ове институције је најава Милорада Додика, који је прије мјесец дана рекао да ће представници хрватског народа престати долазити на сједнице Савјета министара - каже Драган Мектић, министар безбједности.

Умјесто што држе придике боље им је да поднесу оставку, јер немају легитимитет да представљају Републику Српску, одговара на Мектићеве прозивке Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

- Хрватски министри имају своју аутономну политику и ја је не бих коментарисао, али оно што је на сцени је да постоји дио међународнме заједнице и пробосанских структура које желе да минимизирају вољу бирача Срба и Хрвата, а жалосно је да у том минимизирању учествују Мектић и Шаровић - истиче Кошарац.

Мектић не хаје за Бевандина објашњења и даље тврди да је Савјет министара у класичној блокади, а да њему као одговорном министру не може под "кожу" да прима плату, а да ништа не ради.

- То ме погађа лично као министра. Зар је нормално да ми не радимо, да примамо 5.000 до 6.000 КМ плату ,а да сједимо и не долазимо на посао или се појавимо једном у току седмице - каже Мектић.

Самокритика и моралисање имало би смисла да су Шаровић и Мектић одустали од паушала на који као посланици у ПС БиХ имају право, овако данас им је на основу одлуке Административне комисије парламента из буџета БиХ исплаћено по 3.500 КМ, док тај новац нису тражили Денис Звиздић и Адил Османовић.