latinica  ћирилица
21/05/2019 |  17:45 ⇒ 22/05/2019 | 07:34 | Аутор: СРНА

Чубриловић-Матвијенко: Вријеме за гашење ОХР

Русија сматра да је вријеме да оде страни протектор и БиХ коначно буде препуштена на управљање својим демократски изабраним лидерима, истакнуто је данас на састанку у Москви предсједника Савјета Федерације Русије Валентине Матвијенко и предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића.
Чубриловић - Матвијенко - Фото: СРНА
Чубриловић - МатвијенкоФото: СРНА

На састанку је истакнуто да Русија поштује Дејтонски споразум и да сматра да је "вријеме да се угаси ОХР", саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је рекао да Република Српска остаје чврсто опредијељена за поштивање Дејтонског мировног споразума и да ће досљедно заступати Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности БиХ.

Саговорници су разговарали о питањима међупарламентарне сарадње и перспективама развоја билатералних односа.

Чубриловић је говорио о развоју билатералне сарадње, трговинских и економских веза Републике Српске, БиХ и Руске Федерације.

На састанку је било ријечи и о културној сарадњи, те повећању броја студената из Републике Српске на универзитетима у Москви, као и учењу руског језика у школама у Српској.

Предсједник Народне скупштине позвао је Матвијенкову и делегацију Савјета Федерације да посјете Републику Српску.

Матвијенкова је рекла да Русија пажљиво прати догађаје који се одвијају у Републици Српској и да је веома заинтересована за даљу сарадњу, укључујући и ону на парламентарном нивоу.

- Цијенимо пријатељске и конструктивне односе успостављене између наших народа - рекла је она.

Разговору су присуствовали замјеник предсједавајућег Савјета Федерације Илијас Умаханов, први замјеник предсједавајућег Одбора Савјета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров, члан Одбора Савјета за науку, образовање и културу Алексеј Кондратијев.

Чубриловић у посјети Руској Федерацији борави на позив предсједнице горњег дома Руског парламента Валентине Матвијенко.

У наставаку посјете Русији, Чубриловић би сутра требало да се састане са послаником руске Думе Јевгенијем Примаковим, који је и предсједник организације Руска хуманитарна мисија и предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.

Разговарано о привредном развоју и сарадњи

Чубриловић и Матвијенкова сагласили су се да рачунају на привредни развој и сарадњу Српске и Русије, рекао је Чубриловић за Срну. Чубриловић је навео да је на састанку разговарао о свему што је руска страна урадила на подизању привредних капацитета у Републици Српској, прије свега, рафинерија у Броду и Модричи.

- Када је ријеч о сарадњи у култури и образовању, спремни су да повећају број студената из Републике Српске на универзитетима и школама у Москви, те су изразили заинтересованост да се руски језик изучава у нашим школама - рекао је Чубриловић.

Он каже да је на састанку са Матвијенковом разговарао о парламентарној сарадњи Русије и Српске, као и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина, који би требало да се састану убрзо на Петербуршком међународном економском форуму.

Чубриловић је истакао да односи Републике Српске и Русије имају константну развојну путању, што је показао и његов данашњи разговор са Матвијенковом.

- Све оно што је Матвијенкова изнијела током разговора има велики значај за Републику Српску и српски народ у БиХ, јер је историја која веже ова два народа дужа од два вијека - рекао је Чубриловић.

Повезане вијести:

Матвијенко: Русија цијени конструктивне односе са Српском.