latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:36 | Аутор: Б92

Спортски свијет одао почаст Никију Лауди

Директор екипе Мерцедес Тото Волф рекао је да ће Ники Лауда остати једна од највећих легенди Формуле 1.
Ники Лауда (фото: heightline.com) -
Ники Лауда (фото: heightline.com)

- Луда је био мјешавина херојства, хуманости и искрености, у кокпиту и ван њега. Његова смрт оставља празнину у Формули 1. Нисмо само изгубили хероја, који је извео највећи камбек икада виђен, већ и човјека који је донио драгоцјену јасноћу и искреност у модерну Формулу 1. Много ће нам недостајати као наш глас здравог разума - навео је Волф.

Лауда је возачку каријеру завршио 1985. године, али је остао у Формули 1, а од 2012. године је био челник Мерцедеса и учествовао је у довођењу петоструког свјетског шампиона Луиса Хамилтона у тим.

Његове бивше екипе Мекларен и Ферари изразиле су жаљење због Лаудине смрти.

- Почивај у миру Ники Лауда. Заувијек ћеш бити у нашим срцима и заувијек бесмртан у нашој историји. Заједница мотоспорта данас жали велики губитак праве легенде. Шаљемо саучешће породици и пријатељима - навео је Ферари, са којим је Лауда био шампион 1975. и 1977. године.

У Мекларену су дубко ожалошћени због смрти Лауде, који је 1984. године освојио шампионску титулу са том екипом.

- Сви у Мекларену смо дубоко ожалошћени када смо чули да је наш пријатељ, колега и шампион из 1984. године Ники Лауда умро. Ники ће заувијек бити у нашим срцима и уграђен у нашу историју - навео је Мекларен.

Бивши шампион из 2009. године Џенсон Батон поставио је на друштвеним мрежама фотографију Лауде, уз поруку: "Почивај у миру". Шампион из 2016. године Нико Розберг похвалио је Лаудину страст и борбени дух.

- Ја и око 100 милиона твојих навијача широм свијета, које си такодђ снажно инспирисао да никада не одустају у најтежим тренуцима, мислимо на тебе и на твоју породицу и желимо да почиваш у миру - навео је бивши возач Мерцедеса.

Возач Хаса Роман Грожан навео је да је "легенда отишла", а бивши возач Џони Херберт да је Лаудина смрт "велики губитак за спорт" и да "оставља празнину у нашим срцима".

Двоструски шампион Мото ГП шампионата Кејси Стонер навео је да је Лауда "права икона и легенда мотоспорта".

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је Лауда "велики узор", који се "у више наврата борио и враћао у живот".