latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:49 ⇒ 22/05/2019 | 08:51 | Аутор: РТРС

Средњошколцима плаћена пракса и могућност запослења

Значајан корак ка потпуној примјени дуалног образовања направљен је данас. Влада и послодавци потписали су Споразум о унапређењу праксе у средњим школама. То значи да ће ученици имати могућност да практични дио наставе похађају у компанијама из своје струке, и да за то буду и плаћени, уз могућност сталног запослења након завршетка школовања.

Дајана и Снежана ученице су завршног разреда средње Угоститељске школе, смјер посластичар. На практичну наставу већ девет мјесеци иду у предузеће Крајина Клас, а за свој рад су и плаћене. Њихов труд примијећен је и у предузећу, па их, након окончања школовања, чека радно мјесто.

- Ми смо имали потписане уговоре са Пољопривредном и Угоститељском школом. Од 12 ученика из Угоститељске, четворо ће остати и након завршетка школовања - рекао је Саша Тривић, власник и оснивач компаније Крајина Клас д.о.о.

Крајина Клас једна је од петнаестак компанија у Српској које су експериментално увеле овакав начин сарадње са средњим школама. Већ од наредне школске године требало би да их буду много више, неке процјене говоре и више од стотину. Све ће бити регулисано споразумом о унапређењу праксе у средњим школама који је данас потписан.

Министарка просвјете и Културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је интерес образовног система и привреде да ученици стекну практично знање како би након школовања били потпуно обучени и конкурентни на тржишту рада.

- Овај споразум је јако битан, јер ће се тиме вратити достојанство радничким занимањима и омогућити радницима да у будућности могу да живе од свог рада - наводи Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Договореном сарадњом задовољни су и у Привредној комори Српске. Радује их и велика заинтересованост привредника за примање ученика на практичну наставу.

- Важно је да се тржишту рада прилагоди образовни систем јер нам је привреда у успону, а уводе се нове технологије. Битно је да имамо квалитетну радну снагу - истиче Перо Ћорић, директор Привредне коморе.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић додаје да ће се на овај начин створити повољнија клима за наше предузетнике.

Дуалним образовањем предвиђено је да ученици занатских занимања имају практичну наставу већ од првог разреда - у првој години један дан, у другој два, а у трећој три дана. Предузећа, у којима буду ангажовани, требало би да сносе трошкове превоза, топлог оброка али и да им исплаћују одређену накнаду за њихов рад. Влада та давања неће опорезивати.