latinica  ћирилица
21/05/2019 |  19:00 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

За убице дјеце доживотна робија, без права на условни отпуст

Скупштина Србије усвојила је измјене и допуне Кривичног законика, који предвиђа доживотну казну затвора за убиство дјеце, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем. То је у складу са приједлогом Фондације "Тијана Јурић", који је потписима подржало готово 160.000 грађана Србије.

Пет година након монструозног убиства петнаестогодишње Тијане Јурић из Суботице, Србија је добила "Тијанин закон". Умјесто казне затвора од 30 и 40 година, они који почине најтежа кривична дјела, попут Тијаниног убиства, остају у затвору до краја живота. Од откривања и хапшења њеног убице месара Драгана Ђурића, Тијанин отац Игор Јурић, путем Фондације која носи њено име, имао је само једну мисију-– законом спријечити да се овакав злочин понови.

- Осјећам се мало чудно и помијешана су осјећања. Са једне стране, ово је требала да буде и јесте на неки начин побједа свих људи који су се удружили око једне идеје - да се заштите дјеца - рекао је Јурић.

Измјене Кривичног законика припремљене су још 2015. године. Дио "Тијанине иницијативе" усвојен је прије двије године, а тиче се скраћења рока за потрагу за несталим дјететом.

- Оно што је битно је да су посланици прихватили приједлог Министарства правде и Фондације "Тијана Јурић", тако да је најзначајнија измјена доживотна казна затвора за најтежа кривична дјела - навела је Нела Кубуровић, министарка правде Србије.

Тијанин отац, након гласања, није крио да је разочаран што политичари у Србији, нису били јединствени.

- Осјећам дозу горчине, зато што сам сматрао да неке ствари не смију да се исполитизују... Моја жеља је била да се ујединимо бар око једне ствари, а то је да безбједност дјеце у Србији буде на вишем нивоу и да дамо јасно до знања људима који желе дјеци да науде, какве ће бити санкције - рекао је Јурић.

У Скупштини нису били посланици који бојкотују њен рад, иако су, према њиховим тврдњама, потписима подржали грађанску иницијативу. За усвајање закона гласало је 159 посланика. Осим владајуће већине измјене Кривичног законика подржали су и посланици Лиге социјалдемократа Војводине и још два посланика опозиције - Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић.