latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:02 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Избори за ЕП у Хрватској: Позив Србима да гласају

Држављани Хрватске у недјељу, 26. маја, бирају посланике за Европски парламент. То је прилика да Срби из Хрватске, први пут, изаберу свог представника за ову важну институцију. За то је потребна велика излазност, укључујући и оне који су деведесетих избјегли из Хрватске.

Кандидати Самосталне демократске српске странке кажу да је веома важно да на гласачка мјеста у недјељу изађу и Срби с држављанством Хрватске који живе у Републици Српској, Србији, Њемачкој и Аустрији. Охрабрује их податак да је у Републици Српској и Федерацији регистровано 85.000 лица с правом гласа, од којих је 6.500 у Бањалуци.

- За један мандат потребно нам је 60.000 гласова. За тај мандат потребно нам је да наши суграђани српске националности који живе у Босни и Херцеговини у Републици Српској, изађу на изборе и у конзулатима Републике Хрватске у Босни и Херцеговини гласају - каже Борис Милошевић, кандидат СДСС-а за посланика у Европском парламенту.

Кандидати СДСС-а, чија су имена на листи под редним бројем 24, добили су подршку Српске православне цркве и удружења која у Републици Српској окупљају Србе са држављанством Хрватске. Сви поручују да је веома важно да Срби у што већем броју изађу на изборе и гласају за исту листу.

- Морамо бити прагматични овај пут и дати шансу онима који могу прећи изборни праг. Веома је битно да имамо свог представника у Европском парламенту јер је познато да Срби из Хрватске нису остварили сва права. То су проблеми пензије, 40.000 станарских права. Неријешени су и проблеми запошљавања и повратка - истиче Драган Крошњар, предсједник Крајишког културног центра.

Хрватској од 705 мандата у Европском парламенту припада 12 мјеста - једно више од расподјеле која је важила прије Брегзита. Хоће ли се међу европарламентарцима, први пут, наћи и представник Срба биће познато у недјељу око 23.00 часова, за када је најављено објављивање првих резултата гласања из свих држава чланица Европске уније.