latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:55 ⇒ 22/05/2019 | 08:14 | Аутор: Агенције

Метеоролози најављује суше на Балкану

Mетеоролошки сервис AccuWеаther објавио је европску сезонску прогнозу за ово љето у којој предвиђа интензивне врућине у свим дијеловима Европе.
Метеоролози најављују велике врућине у Европи (фото: AccuWeather) -
Метеоролози најављују велике врућине у Европи (фото: AccuWeather)

Док ће се Европљани суочавати са сушама, лоше вријеме ће бити проблем за становнике других дијелова свијета, наводи овај сервис.

Дуготрајни суви периоди могли би угрозити пољопривреду, јер ће недостајати кише у великом дијелу континента током љетњих мјесеци. Опасни топлотни таласи ће се развијати од Пиринејског полуострва до Ццнтралне Европе. Највећа прича овог љета вјероватно ће бити дуготрајни топлотни таласи који ће захватити подручја од Португала и Шпаније до Пољске и Мађарске. Врућина ће почети у јуну преко Пиринејског полуострва прије него што се прошири на сјевер и исток током љетњих мјесеци, прогнозира АccuWеаther.

Амерички метеоролошки сервис наводи како ће љето пред нама бити топлије од прошлогодишњег када су забиљежене рекордне температуре у дијеловима Португала, Белгије, Холандије, Њемачке и Скандинавије.

Прогнозирају се високе температуре изнад 38 степени Целзијусових у сјеверној Француској, Белгији, Холандији, Пољској, Словенији и Мађарској.

Интензивни топлотни таласи и дуги периоди сувог времена током љета донијеће висок ризик од пожара у већем дијелу западне и средње Европе. Влажна зима и прољеће у већем дијелу западне и средње Европе резултираће и бујнијом вегетацијом него претходних година, предвиђају метеоролози америчког сервиса.

За подручје Балкана прогнозирају се и оштре грмљавине током цијеле љетне сезоне.

Иако овај регион неће бити имун на топлотне таласе, екстремна топлота ће бити ограничена. Опасне олује ће угрозити Грчку, Србију, Румунију, Бугарску, те дијелове Медитерана, источне Европе и Русије, наводи сервис.

Овог љета једино ће дијелови источне Европе бити поштеђени честих топлотних таласа. Ипак температуре у Литванији и Украјини могле би се накратко попети и до 38 Целзијусових, док ће грмљавине погодити Бјелорусију, Украјину и Молдавију.

Према дугорочној пронози бх. метеоролога, након обилних падавина и облачних дана, дужи сунчани периоди и вјетар јужног смјера условиће пораст температура од 28. маја до 4. јуна.