latinica  ћирилица
22/05/2019 |  07:56 ⇒ 08:36 | Аутор: sputniknews.com

Амерички ултиматум Турској: Имате двије недјеље да одустанете

Сједињене Америчке Државе дале су Турској двије недјеље да одустане од куповине руских противракетних система С-400 у корист америчких система Патриот, саопштила је телевизија Си-Ен-Би-Си позивајући се на информисане изворе.

- До краја прве недјеље јуна Турска треба да откаже споразум са Русијом у вриједности од неколико милијарди долара и да умјесто тога купи системе за противракетну одбрану Патриот које је у Сједињеним Америчким Државама произвела компанија Рејтеон или ће се суочити са искључењем из програма Ф-35 (компаније) Локхид Мартин, губитком сто обећаних ловаца Ф-35, увођењем америчких санкција и могућом реакцијом НАТО-а - саопштила је телевизија.

Према ријечима извора, то је "посљедњи приједлог Стејт депатрмента.

Турска је раније саопштила да неће одустати од планова за куповину С-400 и да ће прва серија система противваздушне одбране ући у земљу у јулу. Сједињене Америчке Државе тврде да системи С-400 не одговарају стандардима НАТО-а, пријете санкцијама због њихове могуће набавке и више пута су говориле да би могле да одложе или пониште процес продаје Турској најновијих авиона Ф-35. Турска је један од учесника међународног америчког програма Ф-35. Турска је такође више пута изјављивала да С-400 не представља пријетњу америчком Ф-35.