latinica  ћирилица
22/05/2019 |  09:16 | Аутор: СРНА

Пуповац: Хрватска мора испунити обавезе према Србима

Хрватска мора да испуни обавезе које је потписала као чланица ЕУ према Србима којих данас у тој држави има 4,5 одсто, као и према избјеглим Србима у Србији, Републици Српској и трећим земљама, изјавио је предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

- Ове обавезе укључују стриктно поштивање свих мањинских права, као што је питање језика, писма, културе, вјере. Ту је и питање онога што су Срби изгубили као избјеглице или повратници, у области обнове, стамбеног збрињавања, пензија, посебно у сфери суђења за ратне злочине гдје им се суди пристрасно, а не по правди и закону - рекао је Срни Пуповац, носилац листе СДСС-а на изборима за Европски парламент, који ће бити одржани од 23. до 26. маја.

Он је напоменуо да сва ова питања треба да буду први важан дио мандата будућег европарламентарца са листе ове странке.

- Други важан задатак мандата са наше листе јесте да буде први глас Срба са простора бивше Југославије у некој европској институцији који ће свједочити о стварном стању, положају и интересима Срба на простору бивше Југославије - истакао је Пуповац.

Он каже да ће трећи важан задатак мандата будућег европарламентарца са листе СДСС-а бити заговарање проширења ЕУ на простор Србије и БиХ, без толиког условљавања, да би грађани ове двије земље постали грађани Европе, а не они који ће чекати пред европским вратима и бити "припуштани" онолико колико то сматрају они који тренутно владају ЕУ.

Пуповац је истакао да је СДСС кампањом показао да је листа изненађења и да може освојити мандат у Европском парламенту, те да ту прилику не смије пропустити.

- СДСС је показао да има најбољу, највидљивију и најзанимљивију медијску предизборну кампању која ослобађа Србе у Хрватској, али и Хрвате којима је дојадило да их плаше Србима - истакао је Пуповац.

Пуповац оцјењује да је ова кампања, током које су у Хрватској њему и СДСС-у упућиване и поруке "Убиј и кољи Србина!" са усташким обиљежјима, представљала прилику да се хрватско друштво суочи са злом које у њему постоји и опасношћу која пријети не само Србима, већ свима који ту живе.