latinica  ћирилица
22/05/2019 |  09:37 | Аутор: СРНА

Одбијена нова иницијатива Терезе Меј

Посљедња иницијатива британске премијерке Терезе Меј за усвајање споразума о "Брегзиту" у националном парламенту пропала је данас, јер су је одбили и опозиција и многи из њене Лабуристичке странке.

Скоро три године од када је Британија на референдуму изгласала да иступи из ЕУ, Мејова је још једном покушала да добије потврду од парламента за споразум са Бриселом прије окончања турбулентног премијерског мандата.

Она је јуче апеловала на посланике да подрже њен споразум и понудила могућност одржавања другог референдума о том документу и јаче трговинске аранжмане са ЕУ.

Посланици из редова конзервативаца и лабуриста критиковали су њен Приједлог закона о Споразуму о повлачењу, који регулише услове иступања Британије из ЕУ. Поједини посланици појачали су напоре за њено смјењивање.

- Од нас се тражи да гласамо за царинску унију и други референдум. Приједлог закона је директно противан нашем манифесту и ја нећу гласати за то. Можемо и морамо боље - да испоручимо оно за шта је народ гласао - рекао је Борис Џонсон, главни кандидат у кладионицама за сљедећег британског премијера.

Због овог застоја у Лондону нејасно је када и да ли ће Британија уопште напустити блок у који је ушла 1973. године. Садашњи рок за реализацију "Брегзита" је 31. октобар.

Фунта је јутрос ослабила за 0,2 одсто и тренутно се за њу добија 1,2681 долар, што значи да је ово најслабији курс британске валуте у посљедња четири мјесеца.