latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:22 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Бањалука: Проширење три важне раскрснице у градској језгри (ФОТО)

Три важне и изузетно оптерећене раскрснице, код некадашњег "Чајевца", старе зграде Владе РС и Народне скупштине Републике Српксе биће додатно проширене, како би се убрзао саобраћај и смањиле гужве у вријеме највећих загушења, најављено је из Одјељења за саобраћај и путеве.
Раскрсница код Народног позоришта (фото: banjaluka.rs.ba) -
Раскрсница код Народног позоришта (фото: banjaluka.rs.ba)

Како је планирано, додатне саобраћајне траке биће изграђене на раскрсницама дуж саобраћајнице Алеја Светог Саве – Вука Караџића.

- Конкретно, ријеч је о раскрсницама улица Јована Дучића – Вука Караџића, Видовданска – Вука Караџића и Краља Петра I Карађорђевића – Алеја Светог Саве, које ће бити проширене, што ће допринијети повећању капацитета ових раскрсница, те бољем протоку саобраћаја – казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он је додао да је у току јавна набавка за избор извођача овог посла.

Како је појаснио, на раскрсници улица Јована Дучића и Вука Караџића, из смјера Музичке школе, саобраћајница ће прије раскрснице бити проширена за један метар с лијеве и десне стране, чиме ће се створити услови за двије саобраћајне траке из наведеног смјера.

- Такође, даље ка Новој Вароши, саобраћајница се проширује са десне стране у дужини од педесетак метара, чиме се и из смјера Нове Вароши стварају услови за двије излазне саобраћајне траке – нагласио је Сандић.

Раскрсница на улицама Јована Дучића и Ранка Шипке / Вука Караџића

Додатну траку добиће и раскрсница Видовданске, односно Улице Првог крајишког корпуса са Улицом Вука Караџића.

- Улица Првог крајишког корпуса се прије раскрснице проширује с десне стране гледано из смјера Нове Вароши, као и Видовданска улица, дио до Паскулине циглане, односно Централне банке БиХ, и то до укрштања са Грчком улицом – навео је Сандић.

Према његовим ријечима, улица Краља Петра I Карађорђевића, из смјера зграде Владе Републике Српске, са десне стране биће проширена за додатну саобраћајну траку, како би се смањио негативан утицај аутобуса на саобраћајни ток.

Подсјећамо да су све овакве грађевинске интервенције урађене на саобраћајној инфраструктури у претходном периоду дале позитиван ефекат. Између осталог, додатне саобраћајне траке урађене су на Булуевару Живојина Мишића из смјера "Топлане", на излазу Улице Ранка Шипке на западни транзит, затим продужење саобраћајне траке намијењене за лијева скретања са Западног транзита (код бившег Чајевца).