latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:27 | Аутор: СРНА

Кремљ осудио ултиматум Анкари

Кремљ је осудио данас ултиматум који су САД, наводно, упутиле Турској да би приморале ту земљу да откаже споразум о куповини руског противваздушног система С-400 и, умјесто тога, купи америчку опрему.

Москва је реаговала на извјештај Си-Ен-Би-Сија о томе да је Вашингтон дао Турској рок од само двије седмице да одлучи да ли ће реализовати договор о куповини америчког оружја или ће се суочити са санкцијама.

- Генерално, ми доживљавамо ултиматуме као екстремно негативне и сматрамо да су такви ултиматуми неприхватљиви - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је нагласио да Кремљ полази од чињенице да је руководство Турске, укључујући предсједника Тајипа Ердогана, много пута рекло да је овај договор завршена ствар, пренио је ТАСС.

Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је раније да је у току обука војника за руковање системом С-400 упркос противљењу САД и НАТО-а због одлуке Анкаре да купи руску технологију.

Акар је нагласио да Турска врши припреме и да разматра све могућности усљед могућих санкција САД због куповине руског система.