latinica  ћирилица
22/05/2019 |  13:01 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Бањалука: Представљена прва макета центра града и редизајнирана мапа за туристе

Бањалука је добила прву макету градског центра и редизајнирану и функционалнију мапу града, намијењену туристима и Бањалучанима, које су представљене данас у Музичком павиљону градског парка Петра Кочића.

У изради макете центра, која је трајала два мјесеца, учествовала је архитекта Маја Радмановић уз помоћ доцента магистра примијењене умјетности вајара Наташа Жоле.

Циљ овог пројекта је приказивање туристичке понуде и матрице ужег центра Бањалуке са објектима и назначеним туристичким локалитетима.

Радмановићева је новинарима рекла да су на мапи приказани објекти у минијатурама са детаљима у размјери 1:1.200, гдје је 20 метара у размјери једног центиметра.

- Трудиле смо се да максимално покажемо детаље који су видљиви у тој размјери, да буде читљиво и препознатљиво и домаћој популацији, али и туристима који се први пут упознавају о Бањалуци на овај начин - изјавила је Радмановићева новинарима.

Она је навела да макета пружа потпуно нови доживљај града гдје се све сагледава из птичије перспективе и друге димензије, па људи на тај начин лако, брзо и интересантвно сагледавају објекте, путање и туристичку понуду и потражњу.

Радмановићева је напоменула да се размишља о томе да у догледно вријеме макета буде изложена у центру града под стаклом и додала да постоје различити примјери градова из окружења гдје се овакве макете налазе у оквиру градских тргова или објеката који су отворени за посјетиоце.

Директор бањалучке Туристичке организације Ирена Радојевић каже да је мапа рађена у исто вријеме када и макета и да она, у ствари, прати макету ужег центра који се највише користи за разгледање Бањалуке.

Радојевићева је истакла да је мапа врло једноставна за кориштење, може да се склопи и згодна је за туристе и грађане.

- И раније смо имали мапе града, али су биле веће и незграпне - навела је Радојевићева и додала да ће нова, редизајнирана и функционалнија, мапа од сутра бити дистрибуирана по хотелима, како би била доступна туристима, док је већ сада доступна у инфо-центрима Туристичке организације у Бањалуци.

Она је рекла да је у марту у поређењу са истим мјесецом прошле године, број ноћења повећан за 26 одсто, а број долазака за осам осто, што је, како је оцијенила, сасвим добро.

Радојевићева је најавила манифестације које ће бити одржане у предстојећем периоду, међу којима су и Ћевап фест, Козара етно и Љето на Врбасу.