latinica  ћирилица
22/05/2019 |  14:03 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Додик: Рата у БиХ неће бити

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да, упркос сложенијој политичкој ситуација него што је била раније, рата у БиХ неће бити.

Он је истакао да је у овако сложеној ситуацији потребан договор, али да га је немогуће постићи због "стерилних политичких елита које не могу ништа да договоре, а које су направили странци".

- У те ја не спадам, јер покушавам да имам свој став и да се договоримо о нечему - рекао је Додик.

На констатацију новинара да грађане плаше изјаве политичара и да све више из БиХ одлазе у друге земље тражећи посао, Додик је рекао да о овом тешком питању разговара и са привредницима у Републици Српској и Федерацији БиХ који му се жале да немају довољно радне снаге, али и да послове које нуде многи не прихватају да раде.

- Створена је атмосфера одласка, за то имају одговорност и локални органи, али мислим и да је то план развијених европских земаља да 'усисају' најквалитетнији кадар, јер су они у том погледу у страшном дефициту - истакао је Додик.

Он је оцијенио да би у БиХ могао да се направи смислен план како да се људи, који то желе, врате.

- Ми ћемо у Републици Српској, након Сабора СНСД-а, крајем јуна почети израду плана који подразумијева стимулацију за останак, као и стимулацију за повратак младих људи који хоће да почну да се баве бизнисом - најавио је Додик.

Додао је да ће СНСД, чији је лидер, направити стратегију која ће подразумијевати и фондове како би се стимулисали млади у покретању приватног бизниса.