latinica  ћирилица
22/05/2019 |  14:09 | Аутор: СРНА

Шеранић: За Српску важан развој социјалне заштите

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Сарајеву да је за Српску веома важан развој социјалне заштите, посебно из аспекта организације, легислативе и начина финансирања појединих услуга.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Обараћајући се новинарима уочи почетка конференције "Да нико не буде заборављен у процесу европских интеграција" која је организована у оквиру Иницијативе за социјалну димензију европских интеграција /ИСД/ западног Балкана, Шеранић је рекао да је овај скуп значајан јер говори о тој области.

- Локалне заједнице су капацитети које треба највише да развијамо јер су они ти који у складу са законом, спроводе одређене одлуке које се тичу питања социјалне заштите и они су ти који су први до људи и који први могу да одговоре на њихове потребе - нагласио је Шеранић.

Он је навео да ће активно учешће представника са различитих нивоа и институција допринијети квалитној размјени идеје која ће омогућити да се побољша оно што је најслабија карика, а то је праћење и евалуација досадашњих политика и резултата, те да се институционално и организационо тај сегмент унаприједи.

Одговарајући на питање новинара о великој задужености здравствених установа у Републици Српској, Шеранић је рекао да је то изазов за ово министарство, напоменувши да је припремљен акциони план чија је реализација почела у априлу, а који подразумијева низ мјера у наредне четири године.

- То није краткорочан процес, као што није био и настанак одређених обавеза које су за то везане. То је један одговор који је Влада Српске понудила и гледаће како у наредном периоду да рјешава ствари по том питању - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, задржавање здравствених радника у Републици Српској не подразумијева само њихов економско-социјални статус, већ и низ других ствари које ће ресорно министарство са директорима здравствених установа и другим актерима унутар система у наредном периоду настојати да ријеши.

Када је у питању статус старијих лица, Шеранић је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Нацрт стратегије од 2019. до 2028. године за старија лица, која системски настоји да кроз десет приоритетних тачака рјешава одређена питања, од којих је једно у вези са здрављем и очувањем здравља старијих лица.

Конференција је окупила око 100 учесника, укључујући представнике Европског парламента, Делегације ЕУ и њемачке Амбасаде у БиХ, представнике ресорних министарстава социјалне политике и заштите, директоре регионалних и локалних невладиних организација и представнике општина које развијају програме.

Циљ конференције је рјешавање специфичних тема и потреба земаља и наставка националног дијалога и дијалога са европским партнерима, као и прилика да се локалне заједнице које активно учествују у менторском процесу представе и размотре питања ИПА финансирања, друштвеног утицаја европских интеграција и подршке социјалним питањима.

Очекује се да овом приликом буде представљен и менторски програм, који је спроведен у БиХ у оквиру ИСД, за 14 најнеразвијенијих општина за стварање пројектних идеја у оквиру заједничког регионалног портфолија, спремних за финансирање и импламентацију.