latinica  ћирилица
22/05/2019 |  14:54 ⇒ 16:52 | Аутор: РТС

Дјеца у Пакистану масовно заражена ХИВ-ом

Више од 600 особа, од којих су три четвртине дјеца, заражено је вирусом ХИВ-а у пакистанском граду Рато Деро, јавља Би-Би-Си. Узрок још није утврђен, али надлежни вјерују да су одговорни неквалификовани медицински радници и да су се дјеца могла заразити преко мајчиног млијека, трансфузије, хируршких инструмената или игала.
Мјештани Рато Дера испред болнице чекају тестирање (фото: AP / Fareed Khan) - Фото: AP
Мјештани Рато Дера испред болнице чекају тестирање (фото: AP / Fareed Khan)Фото: AP

Први знак да нешто није у реду појавио се у фебруару, када је неколицина родитеља одвела дјецу код љекара, жалећи се да њихове малишане не пролази грозница. За неколико недеља, појавило се још дјеце са истим симптомима.

Пошто је крв послата на тестирање, потврђени су најгори страхови – дјеца су заражена ХИВ-ом и нико не зна зашто, пише Би-Би-Си.

У болници је до 24. априла откривено да је петнаесторо деце ХИВ позитивно, иако нико од родитеља није носилац вируса.

У граду је до сада тестирано око 18.500 особа и најмање 607 њих је инфицирано, од чега су три четвртине дјеца узраста од једног мјесеца до 15 година.

У том региону Пакистана затворено је око 500 нерегистрованих клиника, а један љекар је ухапшен због сумње да је ширио вирус коришћењем истих шприцева код више пацијената.

Наиме, стручњаци и власти сматрају да је појава ХИВ-а код дјеце повезана са масовном инфекцијом која је откривена код више од 1.500 особа 2016. године.

Међутим, тада су углавном били заражени одрасли мушкарци, а разлог за ширење вируса је био повезан са проституцијом.

Вирус су, како се вјерује, од тада ширили људи који су се бавили медицином, иако за то нису квалификовани.

Људи у Пакистану се често обраћају тим особама, јер су њихове услуге јефтиније, доступнији су и имају више времена за пацијенте.