latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:29 ⇒ 18:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина хоће Тирани да уведе таксе!

Као гром одјекнула је вијест да постоји могућност да Приштина уведе таксе Тирани, јавља Танјуг.
Граница Албаније и самопроглашеног Косова - Фото: Screenshot
Граница Албаније и самопроглашеног КосоваФото: Screenshot

Предсједник Привредне коморе Тиране Николин Јака тврди да је Приштина најавила да ће, ако Албанија у наредна два мјесеца не укине препреке за несметани извоз брашна, пива и кромпира са Косова, Тирани наметнути 100 одсто увећане таксе на албанске производе.

Према писању приштинске Газете експрес, до оваквог развоја догађаја дошло је на јучерашњем састанку о трговинским олакшицама за Приштину, па је умјесто договора дошло малтене до ултиматума под пријетњом трговинског рата, какав је Приштина наметнула Београду, 21. новембра прошле године.

Јака, наводи Експрес, објашњава да се албанска влада површно ангажовала на увођењу олакшица Приштини на извоз одређених производа у Албанију, па је тзв. Косово наводно изгубило стрпљење.

- Ако Албанија не уклони извозне препреке за брашно, пиво и кромпир у наредна два мјесеца, Приштина ће примијенити реципроцитет у трговинским односима с Албанијом, најављујући 100-постотни порез на албанске производе - казао је Јака.

Подсјетио је да су се привремене приштинске институције обавезале да ће уклонити све препреке на увоз из Албаније, али да албанска влада није испунила своје обавезе према Приштини.

Наводи се да је Албанија на другом мјесту, иза Србије по, како се наводи, трговинским ограничењима према Приштини.

Трговински односи између Албаније и Косова су еволуирали, али у корист Албаније, пише Експрес и додаје да је према подацима ИНСТАТ-а Приштина рангирана као друга по величини извозна дестинација у Албанију, послије Италије.