latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:37 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Седам држављана ЕУ без регулисаног боравишног статуса

Служба за послове са странцима БиХ саопштила је да је на Илиџи утврђено да седам држављана ЕУ, који се представљају као волонтери, немају регулисан боравишни статус у БиХ.
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter) -
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter)

Инспекција је, како се наводи, утврдила и да на подручју Ступа у општини Илиџа на мјесту на којем се издају бесплатни оброци за мигранте, одговорно лице организације која пружа те услуге нема одговарајуће дозволе за обављање тих активности.

У саопштењу се додаје да су припадници Службе за послове са странцима у заједничкој акцији са Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево и Грађевинском инспекцијом општине Илиџа извршили данас контролу на наведеном локалитету.

Служба је, у складу са Законом о странцима, процесуирала стране држављане због непоштивања прописа БиХ, а МУП Кантона Сарајево и Грађевинска инспекција општине Илиџа су предузели мјере и радње из своје надлежности.

У оквиру наведене акције, обављене су координацијске активности у вези са укључивањем и других инспекција у складу са законом.

Служба за послове са странцима позвала је грађане и невладине организације да се не укључују у било какве организоване активности које се тичу транспорта, смјештаја, а поготово исхране миграната. 

- Припремањем оброка неовлаштених лица, волонтера и у неадекватним просторима и условима, доводе у опасност и себе и мигранте због могућности масовних тровања храном и ширења епидемија заразних обољења - додаје се у саопштењу.