latinica  ћирилица
22/05/2019 |  17:59 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Синдикат ЖРС тражи састанак са Владом о повећању плата

Синдикат Жељезница Републике Српске тражи хитан састанак са Владом, ресорним министром и Управом предузећа, како би разговарали о повећању плата.

Тврде да им је из управе 16. маја обећано повећање за око 10 одсто, али то још није реализовано. У Министарству признају да су плате запослених мале, али поручују да је процес реструктурирања Жељезница показао резултате, што би радници ускоро могли да осјете на примањима.

У Синдикату ЖРС кажу да плате радницима нису повећаване 12 година, а да су, у неколико наврата чак и умањене. Зато су најаву да ће им плате бити повећане дочекали са олакшањем. Међутим, недуго из Управе су стигле контрадикторне информације.

- Из Управе је стигло штуро саопштење да без релевантних одлука из врха нема ништа од повећања плата - тврди Горан Чамиџић, предсједник Синидката радника на одржавању шинских возила у ЖРС.

Због тога из Синдиката траже хитан састанак са ресорним министром и Управом предузећа. Министар признаје да су плате запослених мале и спреман је да се састане са синдикалцима.

- Ако су синдикати показали интерес и жељу за састанак са Министарством, ја свакако подржавам и одазваћу се таквом састанку, гдје ћемо анализирати стање и видјети шта и како радити. Мислим, да су се стекли услови да можемо разговарати у том правцу - истакао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.  

Министар каже да чак половина радника има плату од 650 марака или мање. Према његовом  мишљењу, плате би ускоро могле бити повећане, јер су Жељезнице забиљежиле низ позитивних резултата процесом реструктурирања. Из Управе, каже, добио је и конкретан приједлог - радницима са најнижим примањима плата би била повећана за 12 одсто, са средњим нивоом плата за осам одсто, док би највиши платни ред остао на том нивоу.

- Тренутно смо то зауставили, наглашавам тренутно, јер није потписан колективни уговор између синидиката и Управе који би регулисао то питање. То повећање, у овом моменту, и када би ишло могло би се рећи да је то повећање за овај мјесец, па би онда ишло за наредни мјесец и тако даље. Али мислим, да су преговори између синдиката и Управе у току, гдје ће се ријешити и то питање - додао је Трнинић. 

Став Управе предузећа данас нисмо успјели добити, јер је, како нам је речено, директор на службеном путу. Са друге стране, из Синдиката најављују да ће, ако им плате ускоро не буду повећаване, прећи и на радикалније облике синдикалне борбе.