latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:27 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Сана пријети, а договора око насипа на ушћу Гомјенице још нема

Ескалира спор о дијелу земље, на којој би требало да буде настављена изградња насипа на ријеци Сани у Приједору.

Власници земљишта тврде да им је понуђена "понижавајаћа" откупна цијена, а Градска управа да је свима понуђена иста цијена. На договор се чека пет година, а у међувремену, Сана се прије неколико дана поново излила, и поплавила више од 50 домаћинстава.

На десној обали Сане, узводно од ушћа Гомјенице становништво живи у страху од поплава. Насип који је требало изградити још 2014. године, зауставио је имовинско-правних спор. Када је покренут поступак за утврђивање општег интереса за експропријацију непокретности – план је "пао у воду" због понуђеног износа за спорну земљу. Понуду Градске управе за откуп земљишта власници су одбили.

- Цијена је проблем, зато што је вјештак који је први вјештачио земљиште, грађевинско-архитектонске струке, а у питању је пољоипривредно земљиште - тврди власник спорне парцеле Александар Шобот.  

За откуп земљишта понуђена је цијена 7,45 КМ по квадратном метру, док је према мишљењу вјештака пољопривредне струке цијена земљишта дупло већа. У Градској управи кажу - били су спремни за договор. Од осам власника парцела град је земљиште откупио по цијени од 11 КМ по квадратном метру. Неријешено је остало седам парцела због којих је случај завршио на суду.

- Остали власници, њих шест, тражили су тог тренутка цијену од 20 КМ ако се купује само земљиште у зони насипа, а ако се купује све остало поред тог земљишта у зони и ван насипа тражена је цијена од 15 КМ - каже Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Власник спорне парцеле Александар Шобот тврди да је у питању земљиште које се не може користити чак ни у пољопривреди.

- Земљишта на насипу који је изграђен 70-их година прошлог вијека плаћана су по истој цијени, иако су радови извршени прије 40 година. Та земљишта су скоро бескласна, као и од ових власника који су прихватили цијену од 11 КМ по метру квадратном. То су баре које су плавне, које се чак не могу ни орати - додаје Шобот.

Није спорно 30 метара, као што је речено раније. Неопходно је било изградити насип дужине 430 метара. Да се ријека не би излијевала у ово насеље спорних је остало 230 метара.

- Господин Шобот који је најгласнији у овој ситуацији који је и организовао људе и није завршена експропријација земљишта, ради у Геодетској управи. Иако он зна да је проблем стајао тамо, он оптужује град за ове настале проблеме - и - поручује Ђаковић.

Проблем није у Геодетској управи, категоричан је Александар Шобот.

- На ћутање администрације ви имате два мјесеца да се нешто ријеши по питању предмета. Ако није ријешен проблем у року од два мјесеца, ви се позовете путем на ћутање администрације и морате добити налаз зашто нешто није урађено. Ако не добијете налаз ,имате право да покренете судски поступак - истиче Шобот.

Ђаковић му одговора да баш и није тако.

- Ово да је било ријешено кроз надлежне органе, давно се требало завршити. Посебно наглашавам, да је одлука власника да тражи вишу цијену у односу на ону коју су остали прихватили изазвало све преблеме до којих је данас дошло - поручује Ђаковић.

Становници Гомјенице поручују – у овом моменту нема мјеста папирологији, циљ је спријечити већ доживљену катастрофу.

- Нама је једино жао што је прст уперен у нас као кривце, а било чиме нисмо то показали за све ово вријеме - закључио је Шобот.

Прича о насипу епилог ће добити на суду, који ће на крају дати задњу ријеч о откупној цијени и градњи спорног насипа. До тада, мјештани Гомјенице гледаће у небо и страховати од сваке наредне обилније кише.