latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:38 ⇒ 18:46 | Аутор: ТАНЈУГ

САД спремне за разговоре са Кином, али не и са ЕУ

Администрација предсједника САД Доналда Трампа спремна је за отварање нових разговора о трговини са Кином, уколико стране могу наставити на бази претходних преговора, изјавио је амерички министар финансија Стивен Мнучин.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

Он је након обраћања пред Комитетом за финансијске услуге рекао, да ће Трамп бранити пољопривреднике од контрамјера и да ће амерички предсједник бити "веома опрезан" у изузећу од царина на кинеске производе, како би покушао да заштити купце и компаније у САД.

- Ми подржавамо наше фармере. Уколико Кина жели да се врати преговорима и настави са базе на којој смо били, ми смо отворени за разговоре - нагласио је Мнучин.

Преговори између Кине и САД о завршетку трговинског рата отежани су након што су кинески преговарачи затражили да се изврше велике промјене у тексту о којем се већ мјесецима преговара.

Европска унија спремна је да одмах започне преговоре о трговини са САД, али Вашингтон није спреман да преговара о царинама, изјавила је европски комесар за трговину Сесилија Малмстром.

Она је у Паризу, након разговора са представницима САД за трговину, рекла да би се преговори брзо одвијали да су се двије стране сагласиле о наставку разговора.

Малмстромова је нагласила да је "кристално јасно" да пољопривреда неће бити у преговарачком мандату ЕУ.