latinica  ћирилица
23/05/2019 |  07:55 ⇒ 09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Адвокат и детектив стоје иза видеа који је срушио Штрахеа?

Иза видео снимка који је срушио доскорашњег вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО), Хајнц Кристијана Штрахеа, а уједно и аустријску владу, стоје један бечки адвокат и детектив, тврди бечки дневник "Естерајх" и телевизија "Ое24".
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: РТРС
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: РТРС

Лист тврди, позивајући се на експерта за безбједност Сашу Вандела, да су адвокат Рамин М. персијског поријекла, и аустријски детектив Јулиан Х. организовали клопку и снимили видео.

У интервјуу за "Ое24" Вандл, који је био некадашњи шеф детектива Јулиана, каже да га је обучио и да видео са Ибице јасно носи “његов рукопис“.

- То сам примијетио чим сам погледао снимке - каже Вандел додајући да се Јулиан Х. Штрахеу и његовој десној руци Јохану Гуденусу представио као бизнисмен из Минхена “Јулиан Талер“.

Јулиан у Минхену има детективску агенцију и живи у Бечу.

- Јулиан је кривично гоњен и осуђен, и био је умијешан у привредну шпијунажу код фирме Пласер и Тојрер - додао је Вандел.

Јулиан је пријатељ са бечким адвокатом који је договорио први састанак са Гуденусом, потврдио је Вандел.

Трошкове производње видео снимка који је срушио челнике ФПО Вандел је процијенио на око 600.000 евра.

Према његовим ријечима, видео снимци су понуђени за више од милиона евра и он сматра да иза свега стоји “политички налогодавац“.

Иначе бечки адвокат је познат и по томе што је већ 2015. нудио савјетницима блиским Социјалдемократској партији (СПО) и Народној странци (ОВП) видео снимке на којима је наводно Штрахе са илегалним супстанцама.

Тај видео материјал никада није успио да уновчи, јер је тражио превелике своте.