latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хуавеј најавио сопствени оперативни систем до прољећа 2020.

Кинески компанија "Хуавеј" могао би да представи сопствени оперативни шистем најкасније у прољеће сљедеће године, након што му је онемогућено коришћење Гугловог оперативног система Андроид, казао је представник компаније Ју Ченгдонг.
Хуавеј (Фото: @riptari) - Фото: Тwitter
Хуавеј (Фото: @riptari)Фото: Тwitter

"Хуавеју" је онемогућено коришћење Гугловог Андроида након што су САД кинеског гиганта прошле недјеље ставиле на списак забрањених правних лица.

Ченгдонг је објавио да ће "Хуавеј" ускоро развити сопствени оперативни систем за паметне телефоне, таблете и друге паметне уређаје, као и за телевизијске пријемнике и аутомобиле, пренио је.

"Хуавејев" систем могао би бити доступан клијентима најраније ове јесени, а најкасније у прољеће сљедеће године, изјавио је Ју за кинески лист "Финикс ајфенг тек", преноси портал Сибиз.

Посљедњих седмица интензивирао се трговински рат између САД и Кине, па је америчко министарство трговине забранило америчким компанијама да продају технологију "Хуавју" без дозволе владе.

У понедјељак је министарство најавило 90-дневно одлагање те мјере.

САД оптужују "Хуавеј" да помаже кинеској влади у шпијунажи других земаља, иако то нису поткријепиле никаквим доказима, наводи Сибиз.