latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:32 | Аутор: СРНА

Трамп планира да "обиђе" Конгрес и прода оружје Саудијској Арабији

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа планира да искористи "рупу у закону" и искористи тензије са Ираном како би продали бомбе Саудијској Арабији иако је Конгрес блокирао сличне продаје усљед забринутости због страдања цивила у Јемену, изјавио је данас сенатор Крис Марфи.

- Сазнао сам да би Трамп могао искористити "рупу" у Закону о контроли наоружања и да би могло доћи до велике продаје бомби Саудијској Арабији, које би они могли да баце на Јемен, на начин којим би Конгресу било онемогућено да реагује и то би могло да се деси током ове седмице - написао је сенатор у поруци објављеној на друштвеној мрежи "Твитер".

Извори из Конгреса наводе да има регулатива у Закону у контроли наоружања којом се одређују правила за трансакције у међународној трговини оружјем и која у случају националне ванредне ситуације омогућава предсједнику продају без увида конгресмена.

Исти извори сматрају да би Трамп могао искористи повишене тензије са Ираном као разлог за додатну војну опрему Саудијској Арабији коју види као важног америчког партнера у региону.

Трамп је претходно прогласио да је прилив миграната национална ванредна ситуација како би "обишао" Конгрес и добио шест милијарди долара за градњу зида на граници са Мексиком.