latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:34 | Аутор: Би-би-си

ФИФА одустала од проширења броја тимова на Мундијалу у Катару

На Свјетском првенству у Катару 2022. године наступиће, као и до сада, 32 екипе, а проширење броја тимова очекује нас тек од Мундијала 2026. године, одлучила ФИФА.
Ђани Инфантино - Фото: nezavisne novine
Ђани ИнфантиноФото: nezavisne novine

Иако се навелико нагађало да би на Мундијалу у Катару могло доћи до промејне формата такмичења, ФИФА је одлучила да проширење броја тимова учесника буде имплементирано тек од 2026. године.

Свјетска фудбалска асоцијација саопштила је "послије темељног и свеобухватног процеса консултација" да промјене у овом тренутку нису могуће.

У јануару 2017. године ФИФА је једногласно прихватила иницијативу да од Мундијала 2026. године, који ће се одржати у Мексику, САД и Канади, број тимова учесника буде повећан са 32 на 48, да би већ 2018. Инфантино рекао да би проширење могло бити усвојено и за 2022. годину.

Међутим, Мундијал у Катару је превише близу да би се проширење могло увести без великих организационих промјена, које би подразумијевале додатног домаћина Свјетског првенства.

Предсједник Фифе Ђани Инфантино један је од главних заговорника идеје проширења броја тимова, док је водећи аргумент модернизација и глобализација фудбала.

Како сада ствари стоје, Мундијал 2026. године биће први на којем ће учествовати 48 екипа. Биће подјељене у 16 група по три репрезентације, по двије из сваке групе би ишле у шеснаестину финала, а турнир би требало да траје 32 дана.

Укупан број мечева био би повећан са садашња 64 на 80, али би побједник, односно финалиста, одиграо максимално седам мечева, колико и до сада.