latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:01 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Филм "Лица лафоре" приказан у Требињу (ФОТО)

У Требињу је приказан документарни филм Дениса Бојића "Лица лафоре", снимљен у продукцији РТРС-а.

Вишеструко награђивани филм документује судбину породице Гајић из Бањалуке, која је у борби са лафорином болешћу изгубила кћерку Татјану, и постала један од највећих донатора за проналазак лијека против опаке болести, за спас млађе кћерке Милане и све обољеле дјеце широм свијета.

"Лица лафоре" је прича о надљудским напорима породице Гајић, њиховој невјероватној снази која је покренула планету у потрази за лијеком против опаке болести.

Филм "Лица лафоре" приказан у Требињу (Фото: РТРС)

Иако је прошло више од стотину година откако је описана Лафорина болест, фармацеутске компаније и државни фондови нису били довољно заинтересовани за финансирање истраживања.

- Ово је прича не само једне породице, већ цијелог свијета. Оно што су Сњежана и Витомир Гајић урадили за своје Татјану и Милану и сву дјецу широм свијета, јесте нешто на шта сви заједно можемо бити поносни, нешто што ће, ја сам дубоко увјерен, тек у годинама испред нас дати свој пуни допринос у борби са овом болешћу - истакао је аутор филма Денис Бојић.

Након бројних пројекција које су изазвале велику пажњу јавности широм свијета, филм је приказан у Горњем дому француског Парламента. То је први пут да се у највишем институционалном тијелу Француске одржава пројекција дугометражног филма, и то садржај који долази из Републике Српске.

- То приказивање је резултирало тиме да ће бити предложен амандман чији је циљ допуна постојећег закона и помоћ државе Француске истраживачким процесима и породицама обољелих од Лафорине болести и других ријетких обољења. Ми показујемо свима да је могуће промијенити ствари, да је могуће урадити нешто што ће допринијети свима - додаје Бојић.

Вишеструко награђивани филм  "Лица лафоре" сниман је у Републици Српској, Федерацији БиХ, Канади, Француској, Србији, Хрватској, а радња се паралелно одвија на српском, француском и енглеском језику.