latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:10 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Пукла мрежа Еко центра у Бочцу, сав отпад завршио код хидроелектране (ФОТО)

Заштитна мрежа Еко центра Бочац је пукла, потврђено је у "ХЕ Бочац".

Горан Милановић, директор ХЕ "Бочац" рекао је да се тренутно код бране накупило око девет хиљада метара кубних отпада - стабла, пластике и другог плутајућег отпад који је раније задржавала заштитна мрежа Еко центра.

- Отпад не може даље од бране, ХЕ "Бочац" неће дозволити даљи пролаз отпада и то ни на који начин не утиче на рад хидроелектране - каже Милановић.

Највећи проблем биће, каже Милановић, обезбјеђивање новца за чишћење отпада, јер средства која Хидроелектрана има у свом редовном годишњем плану за ту намјену неће бити довољна.

Извршни директор за производњу и одржавање у ХЕ "Бочац" Велибор Јарић каже да је брана ове хидроелектране природна баријера за сав плутајући отпад и не дозвољава му да оде низводно од бране. Једини проблем је, каже, што се оптад ту акумулира и који сада треба очистити.

- Ове велике количине смећа нам представњају велики проблем јер ми по плану рада имамо само једно чишћење годишње. Вода пуна отпада не представља проблем приликом уласка у турбине јер постоје решетке које штите - додао је.

На питање како ријешти проблем бацања отпада у ријеку, јер велики дио отпада долази из горњих токова ријеке, односно из Федерације БиХ, Јарић каже да би било добро када би се остварила међуентитетска сарадња свих општина узводно и низводно од ХЕ Бочац.

- Ово је проблем свих општина које се налазе у овом сливу. Најбоље би било када би се сви држали закона. Ми јесмо природна препрека и чистимо то смеће, али би најбоље било када тог смећа не било и када би инспекције радиле свој посао и кажњавале све оне који отпад не одлажу тамо гдје је прописано - рекао је Јарић.

Мрежа Еко центра Бочац годишње је скупљала око 10 хиљада метара кубних плутајућег отпада.