latinica  ћирилица
23/05/2019 |  12:52 | Аутор: srpskainfo.com

Након бројних трагедија Боинг и Американци изгубили кредибилитет

Репутација америчке Федералне администрације за авијацију и произвођача авиона Боинг озбиљно је нарушена након двије смртноносне несреће модела 737 макс, пише пословни портал Блумберг.

Боинг 737 макс приземљен је након пада авиона Етиопијен ерлајнза, када је погинуло свих 157 путника и чланова посаде, само пет мјесеци након сличне несреће авиона фирме Лајон ер, при чему је погинуло 189 особа.

Непосредно након друге несреће, Кина је прва суспендовала Боингов модел “737 макс“, послије чега је велики број земаља пратио примјер Пекинга.

ФАА је то учинила неколико дана касније, када је напокон објавила да ће и САД обуставити летове 737 макса.

Напори ФАА да врати обнови свој углед достигли су врхунац јуче, када је у Форт Ворту у савезној држави Тексас сазван састанак свјетских регулатора, укључујући Кину, ЕУ, Канаду и Бразил, ради ревизије планова да се поново дозволи употреба 737 макс.

– Послије несрећа макса 737, ФАА и Боинг немају никакав кредибилитет. Европа и Кина ће сигурно преузети водећу улогу – рекао је аналитичар Мохан Ранганатан.

Оклијевање ФАА да објави приземљење Макса 737 указало је на недостатак координације у индустрији која је напорно радила на јединственом процесу попут одобрења лета и контроле ваздушног саобраћаја.

Конфузија је Кини дала снажан подстрек, пошто ФАА покушава да се избори са оптужбама да озбиљни пропусти у дизајну Макса 737 нису на вријеме уочени или објављени.

Други показатељ недостатка кредибилитета ФАА и Боинга је да се руководиоци појединих водећих авио-компанија данас састају у Канади ради разговора о проблему са овим авионским моделом.