latinica  ћирилица
23/05/2019 |  13:14 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Влада Српске препознала значај улагања у информационе технологије

Влада Републике Српске препознала је значај улагања у информационе технологије и максимално улаже у образовање тог кадра без чијег знања се тешко може ићи напријед, рекла је министар финансија Српске Зора Видовић, која је данас у Теслићу отворила 14. Међународни симпозијуом о корпоративном управљању.
Теслић-симпозијум - Фото: СРНА
Теслић-симпозијумФото: СРНА

Видовићева је рекла новинарима да четврта индустријска револуција тражи знање, док је у трећој приоритет било инвестирање.

- Предност мале економије може бити да се усмјери на усавршавање знања и инвестира у образовање - рекла је Видовићева, истичући да је нови сазив Владе Српске то и препознао формирањем Министарства за технолошки развој и информационе технологије.

Она је истакла да се мале економије као што су у Републици Српској и БиХ, али и земљама југоисточне Европе, морају трудити да преживе све промјене у околностима када велике силе и економије остварују своје циљеве не обазирући се на стандардизоване услове пословања.

Видовићева је поручила да у тим условима организовање симпозијума има врло атрактивну, изазовну и тешку улогу јер се на њима од стручњака добијају информације и препоруке које треба прихватити у условима када мале економије нису прешле ни трећу индустријску револуцију.

Она је рекла да је домаћа привреда, проистекла из рата, технолошки застарјела са лошијом структуром и са гранама привреде које имају ниску акумулативност за високу задуженост.

Она је указала да синергијски приступи економских актера и јавних институција могу довести до ефеката "да би мали могли преживјети велике".

Предсједник симпозијумског одбора Драган Микеревић наводи да земље западаног Балкана имају довољно ресурса, али да имају проблем да управљају са њима, те да морају искористити шансу и добре стране четврте индустријске револуције, с обзиром на то да су претходне три прескочене.

Микеревић наводи да на овогодишњем симпозијуму присуствује више од 350 учесника, укључујући и студенте, за које каже да их треба уводити у реалне проблеме, а захваљујући дуалном образовању стећи ће и неопходно искуство кроз праксу.

У Бања Врућици код Теслића одржава се тродневни 14. Међународни симпозијуом о корпоративном управљању о теми "Одрживи развој малих економија у условима четврте индустријске револуције".