latinica  ћирилица
23/05/2019 |  13:15 ⇒ 13:45 | Аутор: srpskainfo.com

Бањалука: На Источном транзиту 3Д прелаз за пјешаке

У намјери веће заштите пјешака, овог викенда ће на новој дионици Источног транзита у Бањалуци бити инсталиран тродимензионални пјешачки прелаз, саопштено је из Градске управе.
Зебра (Фото: Град Бањањлука) -
Зебра (Фото: Град Бањањлука)

Ово је први пут да ће се на некој од градских саобраћајница наћи 3Д прелаз, који се показао као јако добро рјешење у земљама Западне Европе.

Према објашњењу из Одјељења за саобраћај и путеве, ради се, заправо, о употреби оптичке илузије у обиљежавању пјешачког прелаза, која привлачи пажњу возача те самим тим доводи до смањења брзине и повећања безбједности у саобраћају.

– За почетак, ради се о експерименталном пројекту, а након анализе уочених ефеката, одлучићемо да ли ће се убудуће на овакав начин обиљежавати и други пјешачки прелази на којима је повећана угроженост пјешака – истичу у ресорном одјељењу.

Упоредо с тим, овог викенда почиње још један екпериментални програм у саобраћају – обиљежавања хоризионталне саобраћајне сигнализације хладном пластиком. Пројекат почиње од Алеје Светог Саве, на дијелу од Народног позоришта до Гундулићеве улице.

– Умјесто боје, постављаће се хладна пластика. Као у случају 3Д прелаза, на основу уочених ефеката, одлучићемо да ли ћемо овај метод употребљавати и на другим саобраћајницама – истакли су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Овакви прелази трају много дуже у односу на конвенционална рјешења, попут обиљежавања бојом, поручују из Градске управе, јер им вијек трајања на коловозу износи најмање пет до шест година. Поред тога, ова врста сигнализације уочљива је током цијелог дана и ноћи, при свим условима освјетљења, као и у свим временским условима, па се очекује да ће, такође, допринијети повећању безбједности саобраћаја.

Истовремено, из Одјељења подсјећају да је у току редовно одржавање хоризонталне сигнализације на подручју града.

– Фреквентније саобраћајнице у центру града рађене су ноћу, а сада се исцртавају саобраћајнице по осталим насељима - истичу у Одјељењу.