latinica  ћирилица
23/05/2019 |  13:20 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Tребиње: За пројекат наводњавања обезбијеђено око шест милиона KM

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да су, у сарадњи са Свјетском банком, обезбијеђена средства и припремљена инфраструктура за пројекат наводњавања око 850 хектара пољопривредних површина на подручју Требиња вриједан нешто мање од шест милиона КМ.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је на састанку у Требињу са представницима Свјетске банке и градске управе рекао да ресорно министарство улаже средства у системе за наводњавање, како путем пројеката Свјетске банке, тако и из аграрног буџета.

- Данас смо разговарали и о анексу постојећег уговора чија је вриједност додатних пет милиона КМ, чиме бисмо завршили наводњавање око 2.000 хектара обрадивих површина на подручју Требиња - рекао је Пашалић.

Пашалић је додао да је разговарано и о пројектима који се односе на шумарство и заштиту од поплава вриједним више од 100 милиона КМ који би били реализовани у будућности.

Директор за стратегију операција у Свјетској банци Меријем Шерман рекла је да је наводњавање веома важан сегмент одрживости пољопривредног система, посебно имајући у виду климатске промјене и важност обезбјеђивања равномјерног снабдијевања водом.

Она је изразила задовољство због сарадње са градом Требиње.

Пројектант у предузећу "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/ Душко Вујовић рекао је да ће пројекат бити реализован у три фазе.

- Прва фаза обухвата 9,5 километара цјевовода, двије пумпне станице, резервоар за водозахват Зупци. Другу фазу ће финансирати градска управа и ХЕТ, и то пет километара главног дистрибутивног цјевовода и 25 километара секундарне мреже. Трећа фаза је вриједна 4.800.000 КМ и предвиђа ширење секундарне мреже - рекао је Вујовић.

Пашалић је у оквиру посјете Требињу посјетио Центар за газдовање кршем, а посјетиће и Херцеговачку кућу.