latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:53 ⇒ 24/05/2019 | 00:14 | Аутор: РТРС

Tребиње: Кредитна средства од 5,5 милиона КМ за пројекте

Одборници Скупштине Града Требиња усвојили су одлуку о кредитном задужењу од 5.446.000 КМ. Средства су намијењена за финансирање започетих и планираних капиталних инвестиција, чија је реализација била упитна због смањења прихода од концесионих накнада за 2,5 милиона КМ.

Од планираних 2,8 милиона КМ од концесионих наканда, у градску касу уплаћено је тек 300.000, због застоја у производњи ХЕТ-а, узрокованог хаваријом у ХЕ Дубровник. Како би се покрио овај дефицит и обезбиједила реализација започетих и планираних инвестиција и програма подршке, град се задужује за наредних 10 година по каматној стопи од 3,2 одсто.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да би без ових средстава средства 32 програма која су већ покренута, била угрожена.

- Спремни смо да подржимо пројекат изградње Духовног центра Мркоњићи, и улице у центру града, те путева у руралном подручју - навео је Ћурић.

Планирано је да дио средстава буде уложен у израду туристичке стартегије и за развој пољопривреде.

За одборнике СДС-а неприхватљиво је да се град задужује за 5,5 милиона, ако је дефицит од концесионих накнада 2,5 милиона.

- Оправдани су разлози за задужење од 2,5 милиона јер је толики дефицит по тој основи, али то не аболира већину, јер гдје су три милиона вишка у плану утрошка и кредиту 5,5 милиона - каже Видомир Бегенишић, предсједник Клуба одборника СДС-а.

Против планираног утрошка кредитних средстава, посебно за издвајања за рурална подручја, био је одборник Полиграфа Зоран Анђушић, док су одбрници ДНС-а били суздражани.

- За руралне заједнице предвиђено је 885.000 КМ, а за градске 300.000. Сматрам да за то није тренутак и зато сам био против одлуке о кредитном задужењу - рекао је Анђушић.

Скупштина је усвојила извјештај о извршењу буџета града за прошлу годину, по којем су укупна буџетска средства остварена у износу 27.750.000 КМ, а дефицит градске касе је 1.159.000 КМ. Највећи утицај на овакав финансијски резултат, како је образложено, имало је неостварење примитака од продаје земљишта, који су у укупном износу мањи за 1,2 милиона КМ од планираних.