latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:06 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

У језеру Бочац до 12.000 метара кубних отпада, потребна помоћ

Директор Еко-центра "Бочац језеро" Драгана Ковачевић, рекла је да су о пуцању заштитне мреже на језеру обавијештене све институције које би могле да помогну у рјешавању тог проблема и да се очекује њихова реакција, те нагласила да је потребно уклонити отпад у дужини од 18 километара.
Пукла мрежа Еко центра Бочац - Фото: РТРС
Пукла мрежа Еко центра БочацФото: РТРС

Она је додала да Еко-центар "Бочац језеро" нема капацитете да сам рјешава проблем плутајућег отпада на језеру, као и да се отпад продукује узводно у општинама из Федерације БиХ - Јајце, Доњи Вакуф, Бугојно, Горњи Вакуф.

Према њеним ријечима, 13. маја дошло је до пуцања заштитне мреже Еко-центра, која није издржала притисак плутајућег отпада који се већ ту налазио, уз додатне количине отпада које су донијеле бујице усљед недавних обилних падавина.

- Тренутно се у језеру Бочац налази од око 10.000 до 12.000 метара кубних плутајућег отпада - навела је она.

- Еко-центру "Бочац језеро" неопходан је континуиран извор прихода за редовно чишћење језера и одржавање мреже и механизације да бисмо избјегли сличне ситуације. Потребно је дугорочно рјешење, које треба да проистекне из заједничке сарадње са узводним загађивачима - наглашава Ковачевићева.

Она је рекла да је још рано вршити процјену о потребном времену за чишћење отпада, јер сав отпад још није ни пристигао изнад бране Хидроелектране Бочац.

- Не можемо рећи да је ријеч о еколошкој катастрофи него о акцидентној ситуацији - рекла је она.

Ковачевићева је истакла да је брана препрека да отпад слободно прође према граду Бањалуци, али у условима високих вода постоји и та могућност, што треба избјећи.

- Језером управља ХЕ на Врбасу и сав терет за уклањање отпада је тренутно на њима, јер град Бањалука, као ни остале низводне општине, не учествују у финансирању чишћења отпада - каже Ковачевићева.

Према њеним ријечима, отпад који пристигне на мрежу је великим дијелом посљедица немара и небриге појединаца који отпад одлажу на обале ријека или директно у ријеку, а које покупе и донесу бујице.

- Структуру уклоњеног отпада са мрежа у Еко-центру "Бочац језеро", осим дрвета, чине и разне врсте пластичног отпада, аутогуме, фрижидери, алуминијумски отпад и угинуле животиње - додала је Ковачевићева.

Еко-центар годишње прикупи око 10.000 метара кубних отпада.

Вршилац дужности директора предузећа Хидроелектране на Врбасу, Горан Милановић, рекао је да је заштитна мрежа Еко-центра "Бочац" Бањалука пукла и да се процјењује да је у акумулацију Хидроелектране Бочац ушло око 10.000 метара кубних плутајућег отпада, али да се неће дозволити даљи пролаз, као и да тај отпад ни на који начин не утиче на рад хидроелектране.

Повезане вијести:

Пукла мрежа Еко центра у Бочцу, сав отпад завршио код хидроелектране