latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:14 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: Након 13 година завршена канализациона мрежа

У Бијељини је данас, након 13 година, завршена изградња канализационе мреже. Пројекат је коштао 41 милион евра.

Бијељина сада има затворен канализациони систем у ужем центру града и савремен пречистач отпадних вода који у водоток испушта воду друге категорије, како је и прописано стандардима ЕУ. Канализациона мреже укупне је дужине 173 километра.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је завршен најзначајнији инфраструктурни пројекат за град у посљедњих стотињак година.

- Од 41 милион евра, из градског буџета смо издвојили нешто мање од 12 милиона евра, дигли смо кредит од 12 милиона евра и кроз цијену воде оптеретили грађане - навео је Мићић.

Око осамнаест милиона евра су донаторска средства ЕУ, шведске агенција Сида је донирала око седам милиона евра, док је холандска Влада кроз пројекат Орио, издвојила 6,7 милиона евра.

- Ово је важан пројекат за грађане Бијељине јер ће им омогућити здравију животну средину - рекао је Рејнаут Вос, амбасадор Холандије у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је да је овај пројекат обиљежио послиератни развој и изградњу Бијељине, те да данашњи дан треба да буде уписан златним словима у историју града.

На канализациону мрежу сада је прикључена око 41.000 становника. Постигнут је планирани капацитет пречистача за прву фазу изградње. Мрежом ће управљати предузеће Водовод и канализација.

Бијељина је била један од ријетких већих градова у региону који није имао ни метар канализационе мреже. Град је лежао на 26.000 септичких јама које су пријетиле да загаде подземне воде и извориште са којег се град снабдијева водом за пиће. Пуштањем у рад канализационог система, извориште је заштићено.