latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:30 | Аутор: СРНА

"Велики парк": Вишић свједочио о убиству заробљених припадника ЈНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фаик Вишић рекао је да су код Великог парка убијени заробљеници чија су тијела, како је чуо, одвезена и запаљена.

Вишић је током данашњег свједочења рекао да је по задатку "јаких људи" био у пратњи Јусуфа Јуке Празине, јер је био "на своју руку", преноси Бирн.

Свједок се присјетио да су у марту 1992. године са Алипашиног Поља прешли у објекат у граду у којем је била специјална полиција Драгана Викића, а да су након седам до десет дана прешли у обданиште преко пута.

Вишић је навео да су Јукини људи имали "неке лијеве" акредитације, "као резервни састав полиције", те да му је једне прилике оптужени Викић дао моторолу и замолио га да "контролише Јуку".

Свједок се присјетио да је у априлу отишао до Специјалне полиције и да је наишао Викић и замолио га да каже да људи Јусуфа Јуке Празине не уносе оружје.

Недуго затим ушли су људи и рекли да је Мишо Жмиро довео заробљенике, који према ријечима свједока "више јест него није" био у саставу Јукине јединице, те да је био "на своју руку".

Вишић је рекао да су заробљеници били постројени на улици поред парка и да се запуцало, те да је са Жмиром било шест до седам људи.

- Видио сам четворицу да пуцају у те постројене уз зид на цести. Један је био са `хеклером` - присјетио се свједок, додајући да је о свему обавијестио Празину.

Вишић је током свједочења навео да је Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и још једном младићу да утоваре тијела у комби, те да је он добио задатак да их одвезу до Бентбаше.

Док су тијела утоварана, присјетио се свједок, нико од њих није смио ући у специјалну јединицу, напомињући да су транспортери били упаљени, а цијеви окренуте.

Он је испричао да је повезао комби до Вијећнице, али да је одустао и изашао из возила, јер није хтио да у томе учествује, а да га је Шок упозоравао да ће га убити Празина.

Свједок је додао да је чуо да су тијела бачена на стијене, али да су се видјела и да се полиција из Старог Града бунила, те да је Празина наредио да се склоне.

Касније је чуо да су тијела запаљена.

Након што га је тужилац Весна Илић подсјетила на исказ из истраге, свједок је потврдио да је ишао са Шоком близу мјеста гдје су бачена да виде може ли се шта учинити на њиховом уклањању.

На наводе да му је Шок касније рекао да их је запалио и да му је помогло пет-шест људи, свједок је изјавио да је могуће да му је он то рекао.

На питање Узуновићевог браниоца Фадила Абаза, свједок је навео да му је Шок рекао да су тијела запаљена, а не да их је он запалио.

Тужилац је подсјетила да је у исказу свједок навео да је Јука рекао да му је Викић наредио да склоне тијела испред специјалне полиције.

На питање Викићевог браниоца Адне Добојлић, свједок је рекао да Викић није био надређен Празини и да нико од Викићевих специјалаца нема везе са убиствима заробљеника.

- Драган да је хтио учествовати не би кроз минут-два уперио цијеви према Јуки и улици - рекао је Вишић.

За учешће у убиству осам заробљених резервиста Југословенске народне армије у априлу 1992. у Великом парку суди се Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу званом Шок и Младену Човчићу.

Викић је оптужен да као командант Специјалне јединице и командант Јединице резервног састава није спријечио, нити предузео мјере на кажњавању подређених, као и Пушина, који је био помоћник министра унутрашњих послова РБиХ.

Узуновић и Човчић су оптужени као припадници Јединице резервног састава полиције.

Суђење ће бити настављено 6. јуна.