latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:03 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Утврђена траса ауто-пута Београд-Сарајево кроз Семберију

Утврђена је траса будућег ауто-пута Београд-Сарајево кроз Семберију. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, затражио је пуну подршку локалне и републичке власти и јавности за овај велики инфраструктурни пројекат. Мићић је рекао да ово велики дан за Бијељину.

Договорено је да до 20. јуна бијељинска градска Скупштина усвоји просторни план да би се ушло у процедуре пројектовања, планирања и изузимања земљишта. Од републичких органа се тражи да што прије спроведу поступке експропријације. Република Српска ће донијети закон који ће третирати трасу ауто-пута, рекао је Додик.

- Желим да кажем да ће на овој траси ауто-пута бити пројектован гасовод који треба да буде дио трасе који се интегрално зове Турски ток - рекао је Додик.

Додик је захвалио и Влади Србије, која је на инсистирање из Републике Српске ставила у приоритет изградњу дионице пута од Кузмина до Раче. Градоначелник Бијељине поручио је да је ово важан дан овај град. Договорена је и помоћ у вези са измјештањем аутобуске станице и посредовање у разговорима са Србија гасом, да би се завршила мјерна станица.

- Имамо 320 километара секундарне мреже, 22,8 километара примарне мреже од високог притиска и само нам је још потребна мјерна станица и ми бисмо за два мјесеца могли прикључивати потрошаче - навео је Мићић.

Српски члан Предсједништва БиХ затражио је да коначно буде утврђена траса за изградњу дринског насипа, за који је новац обезбијеђен.

Додик је у разговору са епископом зворничко-тузланским Фотијем обећао помоћ у изградњи Цркве српског јединства, која ће бити изграђена у близини ауто-пута.

Додик је истакао добре односе и сарадњу Републике Српске и СПЦ кроз дуги низ година, на низу пројеката који промовишу заједничке вриједности, и то путем вјеронауке, и обостране међусобне бриге Цркве и државе.

Пројекат Црква српског јединства, како је навео епископ Фотије, веома је потребан Србима, који су склони томе да се дијеле, сукобљавају.

- Та црква би требало да буде нешто што нас повезује, обједињава, како у Републици Српској, тако и у матичној држави Србији - наглашава епископ.

Данашњу посјету Додик је завршио након Актуелног часа, на којем се обратио грађанима Бијељине.

Повезане вијести:

Потребна општа подршка изградњи ауто-пута Београд - Сарајево

Додик-епископ Фотије: Договорена изградња Цркве српског јединства