latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:10 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Ко жели да овлада правосуђем у БиХ?

Високи судски и тужилачки савјет БиХ једногласно је подржао предсједника Милана Тегелтију у даљем обављању дужности, након што су поједини медији објавили да је учествововао у коруптивним радњама. Никад занимљивија сједница, завршена је Тегелтијиним упозорењем да у БиХ постоји политичко-параобавјештајна група људи, која жели да овлада правосуђем. ВСТС је затражио да се што прије проведе истрага, а Тужилаштво БиХ већ је формирало предмет поводом медијских навода, укључујући и данас објављени видео у којем се појављује Тегелтија.

Милан Тегелтија добио је плебисцитарну подршку да и даље предводи Високи судски тужилачки савјет БиХ, након објављених текстова који га тешко оптужују за корупцију. Објаснио је да је особу која му је наводно понудила мито да убрза један предмет, срео само једном и да ју је упутио да се жали ВСТС-у, због спорости Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, све остало је каже подметачина и конструкција.

- Видјели сте да чланови Савјета не виде ништа спорно у мом разговору и поступању било гдје и било с ким. Када се деси ситуација да ми се људи обрате, а деси ми се често и људи ми се обраћају с проблемима које имају у правосуђу, ја их упућујем на ВСТС - каже Тегелтија.

Подстакнут медијским линчом у режији новинара, блиског са директором ОБА и министром безбједности БиХ, Тегелтија је упозорио јавност на постојање политичко-параобавјештајне групе људи која жели да овлада правосуђем, али и процесима унутар правосуђа у БиХ.

- Још увијек нећу да говорим о именима, али дефинитвно постоје политичко-параобавјештајне службе које су центри моћи, а које не морају нужно бити повезани с политиком - наводи Тегелтија.

ВСТС је стао и у одбрану потпредсједнице Ружице Јукић. Њена ранија изјава да "америчка Амбасада на разговоре о промјени Закона ВСТС зове трећеразредне службенике, а не руководство ВСТС-а", изазвала је негодовање јер су тим састанцима у Амбасади присуствовали судија Бранко Перић, тужилац Томислав Љубић и члан ВСТС-а Горан Незировић.

Јукићева је рекла да се то не односи на Незировића, Љубвића и Перића.

Као шлаг на торту бурне сједнице ВСТС-а, која је оголила ситуацију у бх. правосуђу, услиједило је показивање коверте у којој се, како је рекао Тегелтија, налази 200 КМ.

- На самом завршетку сједнице, шеф Кабинета ме обавјештава и доноси ми допис с ковертом у којем један адвокат доставља допис ВСТС, а у прилогу и коверту са 200 КМ - рекао је Тегелтија.

Ријеч је о допуни пријаве против судије Ермина Корде коју је послао адвокат Рато Руњевац из Требиња. Руњевац каже да је оклеветан, нуди необично и прилично невјероватано објашњење како се коверта са 200 КМ нашла пред члановима ВСТС-а БиХ.

- Прошле седмице сам у својој адвокатској канцеларији писао поднеске ВСТС и припремао отпрему поште, а на столу се налазила и бијела коверта у којој су били двије новчанице од по 100 КМ, јер сам намјеравао да идем на честитање вјенчања. Када сам намјеравао да кренем, видио сам да нема те коверте са 200 КМ и закључио да сам вјероватно изузео тај износ из коверте. Ради се о очигледној грешци у отпреми поште - тврди Руњевац.

На крају, ВСТС је затражио од Тужилаштва БиХ да што прије проведу истрагу о спорним чланцима који компромитују Тегелтију и утврде евентуалнау кривичну одговорност оних који су то писали и тиме скину љагу са предсједника ВСТС-а БиХ.