latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:46 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Давидовић: Влада ствара услове за бољу будућност

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да Влада Српске, кроз различите активности, указује на значај породице и породичних вриједности и ствара повољније услове за живот у Српској.
Давидовићева у Прњавору - Фото: СРНА
Давидовићева у ПрњаворуФото: СРНА

Давидовићева која је вечерас у Прњавору присуствовала централној републичкој манифестацији обиљежавања Међународног дана породице каже и да је циљ да се млади људи подстичу да формирају породице у Српској без обзира на све потешкоће и изазове са којима се сусрећу, јер је жеља свих да се створи боља будућност за сву дјецу.

Она је навела и да је Министарство, с циљем обиљежавања Дана породице, за све општине у Српској обезбиједило саднице такозваних породичних стабала, које су засадили начелници и градоначелници.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да ова локална заједница кроз бројне активности подстиче развој породице.

- Обезбјеђујемо једнократну новчану помоћ за треће и свако сљедеће рођено дијете, финансирамо још један покушај вантјелесне оплодње након што се исцрпе могућности код Фонда здравственог осигурања. Такође, обезбјеђујемо и стипендије младима, јер сматрамо да је то један од начина да их задржимо овдје, образујемо и покажемо да локална заједница води рачуна о њима - нагласио је Томаш.

Он је изарзио увјерење да овим нису исцрпљене све могућности и да ће у наредним годинама бити још значајнијих помака у промоцији значаја породице.

На манифестацији, која је одржана у Дому културе, осим пригодног програма који су припремила дјеца из вртића са подручја општине Прњавор била је постављена и изложба ликовних радова дјеце из предшколских установа широм Републике Српске о теми "Моја породица".

Од пристиглих више од 600 цртежа одабрана су и награђена три рада. Прву награду добила је Викторија Микић из вртића "Наша радост" Прњавор, другу Сергеј Маловић из Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, а трећу Лорена Стјепановић из Јавне предшколске установе "Мајке Југовић" из Добоја.

Међународни дан породице прогласиле су УН 1993. године, а у свијету је први пут обиљежен 15. маја 1994. године.