latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:52 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Мајкић: Деблокада формирања власти услов за успостављање тијела Парламента БиХ

Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић истакла је да нема формирања радних тијела Парламентарне скупштине БиХ, укључујући и сталну делегацију БиХ у Савјету Европе, нити почетка рада парламента БиХ, све док не буде одблокирано формирање Савјета министара.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- До тада, узалудни су покушаји да се парламент БиХ користи за реализацију интереса група и појединаца које су на одласку - навела је Мајкићева и додала да је то одговор СНСД-а министру иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игору Црнатку.

Она је нагласила да је кључно питање шта би уопште значило формирање сталне делегације БиХ у Савјету Европе, а да претходно нису формирана остала радна тијела парламента БиХ - седам заједничких комисија оба дома, седам сталних комисија Представничког дома, три сталне комисије Дома народа, 10 сталних парламентарних делегација, седам других парламентарних тијела и других.

Мајкићева је поручила да формирање једне делегације БиХ, ма колико важна била, не може одблокирати процес формирања власти на нивоу БиХ, нити омогућити рад Парламентарне скупштине БиХ. 

- Нарочито не може помоћи да се у БиХ учини напредак на било ком плану, јер су истекли сви рокови у којима је власт морала бити формирана. Из тог разлога, нема смисла `удварати се` међународним представницима глумећи забринутост за БиХ, као што то чини Црнадак, а истовремено свјесно заборавити оне који тај избор блокирају - навела је Мајкићева у ауторском тексту за "Глас Српске".