latinica  ћирилица
24/05/2019 |  12:16 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Кошарац: Нема краја политичком безобразлуку СДА

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да нема краја политичком безобразлуку СДА, Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића, који кривицу за политичку кризу и нефункционисање заједничких институција покушавају да припишу СНСД-у.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ријеч је о безобразној замјени теза јер је свима у БиХ, као и у иностранству јасно да су Изетбеговић, Звиздић и СДА продуковали кризу на нивоу заједничких институција упорно одбијајући да испоштују уставна права и изборну вољу српског народа и Републике Српске - рекао је Кошарац Срни, коментаришући јучерашње саопштење СДА у којем за опструкцију рада парламента БиХ оптужује СНСД.

Кошарац је поновио спремност СНСД-а и коалиционих партнера из Републике Српске да одмах и без икаквих условљавања уђу у процес избора новог Савјета министара како би се испоштовала воља српског народа исказана на изборима у октобру прошле године.

- Ми ћемо учинити све да што прије са политичке сцене оде овај Савјет министара, у којем сједе министри који немају легитимитет да представљају српски народ и Републику Српску - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да актуелни сазив Савјета министара у посљедњих годину дана није имао већину ни у сазиву Представничког дома, који га је бирао, а камоли сада, када СНСД, заједно са коалиционим партнерима из Републике Српске, има надмоћну већину у оба дома парламента БиХ.

- Апсурдно је да такав Савјет министара ради и шаље било какве законе и одлуке парламенту који га није бирао, а посебно је апсурдно да су многи од тих министара истовремено и посланици и делегати у новом сазиву парламента БиХ. Ако за два мјесеца не изаберемо нови Савјет министара, могло би се десити да Денис Звиздић истовремено буде и предсједавајући Представничког дома и предсједавајући Савјета министара, што се никада и нигдје у земљама парламентарне демократије није догодило - указао је Кошарац.

Он је нагласио да је рјешење да ти министри одмах поднесу оставке и да се бира нови Савјет министара у складу са вољом грађана на протеклим изборима.

Кошарац је додао да СДА крши Устав БиХ, Закон о Савјету министара и Пословник о раду Представничког дома, у којима су јасно и прецизно прописани рокови за избор предсједавајућег и чланова Савјета министара.

- Прва сљедећа одлука коју ће Представнички дом донијети биће одлука о потврђивању именовања предсједавајућег Савјета министара. То је и уставна, и законска, и пословничка обавеза Представничког дома, након што Предсједништво БиХ донесе одлуку о именовању предсједавајућег Савјета министара - навео је Кошарац.

До тада, каже он, нема потребе да функционери СДА обмањују јавност или врше било какве притиске.

- То им неће проћи, нити ћемо допустити да Србе и Републику Српску у заједничким институцијама поново представљају послушници Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића, како то у СДА желе и сањају - поручио је Кошарац.