latinica  ћирилица
24/05/2019 |  13:42 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Мектић рекордер по броју кривичних пријава

Рекордер по броју кривичних пријава у свом раду је Драган Мектић, министар безбједности БиХ у техничком мандату, тврди за РТРС извор из овог министарства.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Како наш извор наводи, тренутно је у току саслушање свједока који су били укључени у реализацију пројекта прекограничне сарадње БиХ и Црне Горе, кроз коју је Драган Мектић са својим шефом кабинета Игором Голијанином незаконито омогућио склапање уговора са једном фирмом из Републике Српске у износу од 200.000 евра.

- Након законито спроведене процедуре за набавку опреме, Мектић је незаконито склопио анекс на тај уговор и додатно потрошио овај износ, а да није провео законом предвиђену процедуру јавне набавке. Да су јавне набавке његова слаба тачка показује и примјер донације Чешке амбасаде у износу милион евра. Мектић и Голијанин су покушали да без тендера набаве специјализовану опрему за потребе Границне полиције, те су позивом према пет компанија пробали пробрати ону која ће највише "донирати" СДС за прошле изборе - истиче наш извор.

Тврди да се све ово дешава у августу и септембру 2018. године, међутим, план им пропада када се једна од повлаштених компанија (а по њиховој несрећи ријеч је о компанији из Аустрије) оправдано буни због услова који су им постављани и због страха да ће се разоткрити овај криминал.

Одлука о набавци се поништава и поново сутрадан расписује, али овај пут се не позива дотична компанија већ остале четири, тврди извор РТРС.

- Пошто су им у међувремену избори пропали, а због немогућности да се окористе, ни до данашњег дана та одлука није окончана, нити је у поступку због тога што Мектићев кабинет неће имати утицај на избор подобне компаније - истиче наш извор.

У посљедњих шест мјесеци Мектић је објавио на десетине конкурса за попуну бх. службеника и намјештеника, а како се ближи одлазак са позиције, ствари се убрзавају, тако да је у току интерни оглас за попуну шест позиција.

- Међутим, дешава се нешто што нису могли ни сањати. Дошло је до тихе побуне службеника у Министарству, тако да су, како би се зауставило незаконито напредовање пробраних и оних који су слијепо служили у Мектићевом мандату, АДС је у жалбеном периоду примио на десетине жалби, које су већ довеле до поништења дијелова огласа јер Мектић сада има проблем састава Комисије за провођење огласа - наводи извор РТРС.

Ипак, док се чека пресуда Суда Босне и Херцеговине, министар безбједности Драган Мектић жели што прије с мјеста секретара ресорног министарства уклонити Бакира Даутбашића.

Како је потврдио раније за Аваз ТВ, Даутбашићу не одобрава приступ безбједносним подацима, па ће му из тог разлога пронаћи посао за који му приступ подацима није потребан, или ће га евентуално прогласити технолошким вишком.

- Радим на томе да му се нађе нека позиција, неко друго радно мјесто за које није потребан приступ тајним подацима. Ако буде такво неко радно мјесто, ту ћемо га поставити, а ако не, онда ће бити сматран прекобројним или неким другим вишком и онда постоји могућност прекида радног односа, то је напросто закон рекао тако – рекао је тада Мектић.

Даутбашић, с друге стране, тврди да Мектић крије безбједносне податке те да је вишеструко оштећен у овом поступку.

- Свако правно насиље добије свој судски епилог, тако ће бити и овај пут. Неозбиљно је коментарисати живе судске предмете и ја се искрено надам да ће Суд ускоро рећи шта има о овој теми. Чим сам поднио тужбу, мислим да сам итекако оштећен у овоме поступку, вишеструко дакле, чак у три наврата је, по мом мишљењу, учињено правно насиље - рекао је Даутбашић.

Наиме, нико не жели да учествује у незаонитостима и буквално сви из реда хрватског народа избјегавају да буду чланови комисије.

- Из реда Бошњака једини који то прихватају су Мектићеве вјерне слуге Самир Ризво, чијег је сина Мектић запослио у СИПА и Адмир Малагић, Мектићев портпарол. Повремено ту је Лејла Чопељ, предсједница Синдиката бх. службеника, а чији је муж високи функционер СДА у Кантону Сарајево - тврди наш извор.

Како сазнајемо, АДС је поништио дио огласа, тако да је тренутно опсадно стање у кабинету због датих обећања, али на побуну службеника нису рачунали.

У току је истрага због фалсификовања коначне листе успјешних кандидата приликом избора Неде Којића за директора Агенције за полицијску подршку.

Приликом процедуре избора петочлана комисија је сачинила листу успјешних кандидата на којој уопште није било Којићевог имена.

Након интервенција Чавићеве партије, Игор Голијанин је по наредби Драган Мектића и других СДС функционера, морао смислити начин како убацити Којића на листу успјешних, а која ће се начи на сједници Савјета министара, тврди наш извор и додаје да је Голијанин је као предсејдник Комисије грубо фалсификовао потписе осталих чланова и уврстио Којића на листу успјешних.

- Поједини чланови Комисије су већ дали исказе правосудним органима и, како сазнајемо, искази чланова ове комисије Ермина Песте и Иване Веселчић су права омча за вратом Мектићу и Голијанину, јер су потврдили да Којић није био на листи успјешних, али су као искусни службеници сачували и надлежним органима предали копије мејлова, који су циркулисали међу члановима комисије. Овај скандал ће засигурно имати свој тужилачко-судски епилог, а према информацијама још је у току истражни поступак - тврди извор РТРС.

Једна од најбизарнијих истрага, истиче, коју води Тужилаштво БиХ је она у којој се терети Драган Мектић за незаконито трошење буџетских средстава и то у износу од око 10.000 КМ.

- Наиме, на два службена пута у Кину и САД Мектић је водио свог возача. У ком својству нико не зна, јер је за оба путовања скупо плаћена авионска карта за обојицу. Али, зна се да су трошкови ова два путовања за возача, пореске обвезнике коштали преко 10.000 КМ. Истрага је у завршној фази, јер су инспектори СИПА изузели документацију из Министарства и извјештај о постојању основа сумње о почињењу кривичног дјела је завршој фази - истиче наш извор из овог министарства .