latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:39 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Универзитет обиљежио крсну славу; промовисани доктори наука

Крсну славу обиљежио је и Универзитет у Источном Сарајеву. Том приликом промовисано је 32 доктора наука.

За двадест и седам година постојања Универзитет у Источном Сарајеву направио је једну репрезентативну установу која у посљедњих неколико година ради на стварању свог кадра. Промоција нових доктора нада доказ је да рад и труд није узалудан.

За готово 30 година од постојања ове високошколске установе дипломирало је око 20 000 студената док их је докторирало 444. Највећи успјех до сад је то што је акредитовано 12 студијских програма.

- Имамо остварену сарадњу широм свијета у научно-истраживачком раду, мобилност студената. Наставна дјелатност је процес који се из године у годину унапређује - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да у овој ери модерног, дигиталног доба, снага државе не зависи од оружане силе којом располаже, него од броја високообразованих људи и квалитета високошколских установа.

Рајчевић је истакао да му је велика част и задовоство што му је вечерас у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву уручена Повеља ове установе.

Свечаности су почеле литургијом, коју је предводио митрополит дабробосански Хризостом у храму Светог Василија Острошког на Вељинама, а завршене су свечаном академијом.