latinica  ћирилица
24/05/2019 |  19:08 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

На Тјентишту отворен обновљени Музеј Битке на Сутјесци (ФОТО)

У Меморијалном комплексу Долина хероја на Тјентишту отворен је новообновљени Музеј Битке на Сутјесци са сталном поставком и конгресном салом. Најављена су нова улагања на уређењу комплекса кроз који је у прошлој години прошло 100.000 туриста из цијелог свијета.

Музеј Битке на Сутјесци подигнут 1985.године почетком посљедњег рата потпуно је девастиран, а вриједна музејска збирка је покрадена. У нове витрине су враћени, стари експонати вриједни свједоци легендарне битке.

- Већи дио поставке смо откупили, нешто су људи дали добровољно. Углавном сада посједујемо 400 експоната, а временом које долази планирамо да буде око изложено 100 експоната - рекао је Дејан Павловић директор Националног парка Сутјеска.

Отварањем музеја, споменичка цјелина је употпуњена. Одушевљење не крије ни идејни творац избијељеног грандиозног Споменика Бици на Сутјесци деведесетједногодишњи академски вајар Миодраг Живковић.

- Најбоље од откривања до сада. Апсолутно савршено и треба га само одржавати - рекао је Живковић.

Фото: РТРС

Пред парком су нови изазови у развоју инфраструктуре и туристичких потенцијала. Динамиком обнове парка задовољан је и Неџиб Агановић директор парка седамдесетих година прошлог вијека.

Изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић нагласио је да је велика ствар што ће се у ове пројекте у које ће Влада Српске улагати створити услови за ново запошљавање младих људи да остају на овим просторима.

У прошлој години обновљена је Спомен- кућа и фреске изузетне умјетничке вриједности. Санирано је и клизиште и обновљен плато код споменика и Спомен-костурнице у шта је Влада Српске уложила скоро милион марака.