latinica  ћирилица
25/05/2019 |  08:36 | Аутор: СРНА

Крајишки црквено-народни сабор код манастира Крушедол

Код манастира Крушедол на Фрушкој Гори данас ће по 13. пут бити одржан Крајишки црквено-народни свесрпски сабор "Крушедолска звона".
Крушедол - Фото: РТРС
КрушедолФото: РТРС

Крајишком црквено-народном свесрпском сабору ће присуствовати потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, као и представници институција и установа Србије и Републике Српске, саопштено је из Представништва Српске у Србији.

Скуп организују Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајни клуб "Славонија" из Инђије и Епархија сремска. Финансијски, технички и организационо и ове године Крајишки сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.

У манастирској цркви литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека служиће Његово преосвештенство владика сремски Василије.

Послије литургије на позорници испред манастира биће одржан пригодан културно-умјетнички програм, најављено је из Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске.

Крушедолску бесједу говориће помоћник покрајинског секретара за културно насљеђе Милан Мицић.

У програму, осим глумаца и пјесника, учествоваће и више изворних пјевачких група и културно-умјетничких друштава са подручја Републике Српске.

- Програм представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја - наведено је у саопштењу.

Овогодишње окупљање има посебан значај с обзиром на то да се ове године обиљежава осам вијекова од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, која је српски национални и вјерски идентитет одржала кроз вјекове.

На овогодишњи Сабор осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се и долазак сународника из земаља у региону као и из дијаспоре.