latinica  ћирилица
25/05/2019 |  09:04 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Дачић: Пацоли са пола милиона долара хтио да купи признање Косова

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић рекао је да је министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли недавно послао свог човјека у Конго са 500.000 долара, како би тамошњу власт убиједио да призна самозвану државу.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Дачић, који је протеклих дана посјетио седам афричких држава, рекао је за Вечерње новости да Конго није једина адреса на коју је Пацоли послао своје "изасланике".

Послије разговора које је имао у Танзанији, Гани, Тогу и Свазиленду, државама које признају Косово, Дачић каже да вјерује да ће они на основу аргумената који су им презентивани бити макар уздржани ако дође до новог гласања о пријему Косова у Интерпол и Унеско.

Неке од тих земаља су на ранијим гласањима давале подршку за пријем Приштине.
Дачић најављује да ће Србија истрајати у настојањима да не буде ниједног признања Косова, без обзира на притиске да Београд прекине са овим активностима.

У разговору за Телевизију Прва, Дачић је рекао да је Пацоли послао приватни авион са пола мииона долара за новог предсједника Конга, који га је одбио.

- Приштина не баштини пријатељство, Тита и односе које смо ми имали са афричким земљама - рекао је Дачић, напомињући да афричке државе имају 54 гласа у УН.

Дачић је навео да Приштина више нема 116 земаља у УН, и да Косово нигдје не може да буде изабрано.

Говорећи о критикама Запада упућених Београду због лобирања за повлачење признања Косова, Дачић је рекао да ће Србија наставити то да чини и даље.

- Ако је толико бесмислено, што се толико љуте - рекао је Дачић.