latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:04 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Веома тешка политичка ситуација на Космету за Србе

Срби на Косову и Метохији су у веома тешкој политичкој ситуацији и у наредном периоду морају да доносе чврсте и снажне одлуке, оцијенили су политички представници Срба са Космета Славко Симић и Срђан Вуловић.
Косовска Митровица - Фото: ТАНЈУГ
Косовска МитровицаФото: ТАНЈУГ

Славко Симић из Српске листе сматра да се сваки могући начин користи у скупштини самопроглашеног Косова да се сатанизује српски народ, те да ће притисак на Србе бити већи, што се више буде компликовала политичка ситуација у Приштини.

- Наравно да ће на сваки могући начин са скупштинске говорнице покушавати да се оптужи Србија, да се води та агресивна политика, јер тако се, нажалост, задобија гласачко тело код Албанаца, али и продубљују међуетнички односи и криза - рекао је Симић за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да је очигледно да Приштина не жели да укине таксе на робу из централне Србије.

- Очигледно је да ћемо имати пуно изазова, јер Приштина покушава да дијалог транформише у конфузну ситуацију и дестабилизује сјевер Косова и Метохије - нагласио је Симић.

Према његовим ријечима, опсесија Приштине је да освоји сјевер Косова, а Срби морају да се заштите, јер сви покушавају да управљају политичким животом на Космету, што ће сигурно радити и у наредном периоду.

Симић је истакао да ће српски предстанвици у приштинским институцијама, уколико осјете потребу да је најбољи могући начин да се изађе из централних институција, одлуку о томе донијети заједно са државним врхом Србије, а до тада ће покушати да држе све институције у Приштини под контролом и да заступају српске интересе.

Предсједник општине Зубин Поток Срђан Вуловић рекао је да да ће изазов бити огроман, јер на Косову проблеми трају константно, али да је важно што је на састанку политичких представника Срба са Космета и предсједника Србије Александра Вучића потврђено српско јединство.

- Албанске партије, поред свих својих неслагања, не трпе се између себе, али су када је у питању рјешавање српског проблема заиста сви сложни и јединствени, тако да не очекујем ништа добро од Приштине - објаснио је Вуловић.

На питање да ли вјерује да ће бити нових покушаја да се преузме хидроелектрана Газиводе, Вуловић каже да је до сада јединство Срба на сјеверу Косова спречавало Приштину да реагује на неки бруталан начин.

- Оно што интимно мислим да спријечава Приштину да брутално реагује јесте одлучност државног врха Србије и Вучића, који је одлучан да свим средствима брани Србе на Космету, поготово ако буду физички и безбједносно угрожени - напоменуо је Вуловић.